Strid om grønlandske makreller

Grønland vil gerne have del i den lukrative handel med makreller, men både Royal Greenland og Polar Seafood møder stor modstand i deres prøvefiskeri i Østgrønland.
Skrevet af Mads Ullerup
14. august 2012 12:56

Makrelfiskeriet i både Færøerne og Island er meget trængt på grund af overfiskeri og trues lige nu med sanktioner fra Norge og EU.

Og Grønland møder stor modstand fra både Island, Færøerne og Danmark når man vil leje trawlere eller indhandle den sølvfarvede makrel.

Makrellen er en kontroversiel fisk, fordi det nu for fjerde år i træk ikke er lykkedes Færøerne og Island at blive enige med EU om en kvote og derfor foregår der et stort overfiskeri.

I næste måned skal Europa-Parlamentet afgøre om der skal indføres sanktioner mod de to nationer, der på egen hånd har valgt at hæve deres makrelkvoter.

Overfiskeriet fra vore nabolande og striden med EU kan derfor virke afskrækkende for Grønland der nu forsøger at trænge ind på markedet.

Men bestyrelsesformand i Polar Seafood, Henrik Leth, er dog ikke bekymret for sanktioner fra EU's side.

- Nej, det er jeg sådan set ikke, fordi som havretskonventionen siger, så har vi jo krav på at få del i de bestande, der er ved vores kyster også selvom det er bestande, der vandrer. Så derfor kan jeg ikke se, at det skulle medføre sanktioner at lave forsøgsfiskeri ved Grønland, siger Henrik Leth.

Men det er ikke kun truslerne om sanktioner, der gør det svært for Royal Greenland og Polar Seafood at komme ind på makrelmarkedet.

De to selskaber har også kæmpet med at finde egnede trawlere til fiskeriet af makrellen.

Royal Greenland måtte for nylig leje to trawlere i Kina da hverken myndighederne i Island, Færøerne eller Danmark ville hjælpe Grønland.

Polar Seafood har mødt samme modstand da de ville hyre en trawlerbesætning fra Island - derfor måtte de helt til Chile for at få fat i en trawler til prøvefiskeriet.

- Det virker fuldstændig fjollet at man fra islandsk side forsøger at forhindre os i at etablere de rettigheder, som vi selvfølgelig sagtens selv kan finde ud af at etablere måder. Hvis ikke Island vil have del i forretningen, så kan de blive fri, siger Henrik Leth, der i det hele taget ikke meget til overs for de islandske myndigheder, der også forsøger at sætte en kæp i hjulet, når Grønland vil indhandle makreller i de islandske havne.

- Islændingene siger, at de har nogle regler, der siger, at hvis man har nogle fælles bestande, så skal der være aftaler om, hvordan man deler dem før man må lande fiskene i Island. Men det er sådan et argument, der er opfundet til lejligheden efter vores overbevisning. Der blev landet makreller af fremmede fartøjer i Island sidste år og i år, men da de grønlandske makreller kom, var det lige pludselig et kæmpe problem, siger bestyrelsesformanden for Polar Seafood, Henrik Leth.