Straffet for at rense havbunden

Der er mange fiskere i Diskobugten med licens til at fiske hellefisk, som er frustrerede hvor stor en kvoteandel de måtte have for i år. Alene i Diskobugten er der 202 fiskere, som har licens til at fiske hellefisk.
Foto © : KNR/Arkiv
Skrevet af Ludvig Siegstad
24. maj 2012 13:05

Ifølge den nye bekendtgørelse om fiskeri efter hellefisk fastsættes kvoteandelen for indehavere af licens til kystnært fiskeri efter hellefisk i udgangspunkt i licensindehaverens gennemsnitlige årlige fiskeri, som er fisket med fartøjer over seks meter, i de sidste tre år.

Blandt fiskerne i Ilulissat, som er utilfreds med den nye bekendtgørelse er Henrik Sandgreen, som har et 45 fod stort fiskefartøj, ”Jens Henrik”, der i de seneste tre år har fisket omkring 280 tons hellefisk i Diskobugten.

- Jeg har fået en kvoteandel kun på 48 tons hellefisk, siger en undrende Henrik Sandgreen.

Han mener, at han burde have en kvote på omkring 90 tons hellefisk, i henhold til den nye bekendtgørelse, da han har fisket omkring 280 tons i de seneste år.

- Når kvoten er fisket op, bliver jeg nødsaget til at fiske andre fiskearter, understreger Henrik Sandgreen.

Hans fiskefartøj har ikke fisket hele tiden, da fartøjet var blandt kuttere, som var med til at hive gamle fiskegarn op ved Upernavik for to-tre år siden.

- Det kan ikke være rigtig, at jeg må indstille mig på, at finde andre fiskearter, når kvoten er fisket op. Gad vide, hvor mange tons hellefisk, jeg kunne have indhandlet, hvis jeg blandt andet ikke har været med til at hive de gamle fiskegarn op, siger Henrik Sandgreen, som har fisket hellefisk i de seneste 20 år i Diskobugten.

Den nye bekendgørelse er grundlaget for at indføre individuelle omsættelige kvoter i det kystnære fiskeri efter hellefisk. Indførelsen af individuelle kvoter indebærer, at kvoteandelen kan benyttes som sikkerhed for blandt andet lån af penge.

Ifølge tal fra Departementet for Fiskeri, er der alt 609 fiskere, som har 6 meter fartøjer, der har licenser til at kunne fiske efter hellefisk: 202 i Diskobugten, 215 i Uummannaq og 192 i Upernavik.