Strømsvigt i Upernavik har betydet store tab

I Upernavik manglede halvdelen af byens huse stadig at få strøm her til eftermiddag. Det fortæller formanden for Nukissiorfiits elværk i Upernavik Niels Heilmann. Nu er der igen strøm, men den er ustabil og flere har måtte smide fordærvet mad ud, som var tøet op under den svigtende strømforsyning.
05. juni 2009 13:29

Selv om Upernaviks borgere, ifølge elværkets formand Niels Heilmann er tålmodige, så har flere oplevet store tab på grund af den svigtende strømforsyning.

Niels Heillmann har siden strømmen gik i går morges arbejdet i døgndrift på at få genetableret strømforsyningen i Upernavik. De få timers søvn han denne morgen fik blev afløst af rugbrød og koldt brusebad, for også hans eget hjem er stadigt uden strøm.

- Jeg har arbejde hele natten indtil klokken ti i morges også kom jeg hjem for at sove lidt. Nu er jeg på arbejde igen. Men det avr træls da jeg var hjemme kunne jeg ikke varme noget op og spiste bare noget rugbrød, fortæller Niels Heilmann.

En ting er dog ikke at kunne varme noget op. Hos en anden Upernavik borger ærgerer man sig mere over ikke at kunne fryse noget ned. Markus Christensen Geisler skal nemlig holde konfirmation om få uger og havde hele fryseren fuld af grønlandsk proviant.

- Jeg var lige fra starten meget ængstelig for vores frysevarer, for vi skal have konfirmation i år og har samlet meget grønlandsk mad. Det var blandt andet reklinger, mattak og sælkød. Vi har ikke selv fanget det, men indkøbt fra andre, og nu er der ikke andet at gøre end at gå ud og købe noget nyt. Det bliver en meget dyr omgang, fortæller han.

- Siden strømmen er gået har vi lavet mad på et campingsæt med primus, siger Markus Christensen Geisler.

Elværket i Upernavik kører i øjeblikket på en generator lånt fra Uummannaq, men håber på at få en ny generator stillet til rådighed snarest. Den seneste besked fra Nukissiorfiit er at hele byen nu igen har strøm, men ifølge elværkets formand er forsyning endnu ustabil.