Stort frafald på særaftale i 2006-2007

Grønlandske studerende, der kommer ind på uddannelser i Danmark via særaftalen har tilsyneladende et meget stort frafald. Det viser en opgørelse som er lavet i København.
19. juni 2009 09:04

I årene 2006 og 2007 er i alt 30 studerende kommet ind på en uddannelse i København via særaftalen. Ud af de 30 er kun 8 stadig på uddannelsen i dag, de 22 andre har afbrudt uddannelsesforløbet.

Den såkaldte særaftale er en aftale mellem Hjemmestyret og det danske undervisningsministerium. Den går ud på, at Grønlandske studerende kommer foran i køen til de uddannelser, hvor der er adgangsbegrænsninger, og de behøver ikke at opfylde det eventuelle karaktergennemsnit, som kræves af andre studerende. Men de grønlandske studerende skal dog have et gennemsnit på mindst otte.

Der findes ingen officielle opgørelser over, hvordan det går de studerende som kommer ind på særaftalen, og opgørelsen fra København er blot en stikprøve som er lavet af uddannelsesvejlederne. Den viser som sagt, at ud af de 30 studerende som kom ind på særaftalen i København i 2006 og 2007, har hele 22 afbrudt uddannelsen. Det betyder dog ikke, at de er droppet helt ud, 14 af dem er nemlig begyndt på en ny uddannelse.

I Odense, Århus og Aalborg kommer der også en del studerende ind på særaftalen. Her har man ikke lavet en tilsvarende opgørelse, men alle tre steder vurderer vejlederne, at frafaldsprocenten er noget lavere, end den der tilsyneladende er i København.

Opgørelsen viser også, at de 13 som kom ind på særaftalen i København i 2008 alle sammen stadig er aktive på studiet.