Stort arbejde finpudses inden topfolkene kommer

Embedsmændene fra de otte medlemslande i Arktisk Råd og deltagerne fra de oprindelige folks organisationer har nu brugt de sidste to dage især på at forberede, formulere og finpudse to års arbejde.
11. maj 2011 09:57

Det er dag 3 på Arktisk Råds Ministermøde, og dagen i dag er sat af til forhandlinger mellem delegationerne i rådet, inden selve ministrene kommer og lukker og slukker på torsdag.

Men hvad er det så, alle jakkesættene egentlig sidder og laver i Katuaq i dagene her op til selve ministermødet?

Embedsmændene fra de otte medlemslande i Arktisk Råd og deltagerne fra de oprindelige folks organisationer har nu brugt de sidste to dage især på at forberede, formulere og finpudse to års arbejde.

- Det, vi har brugt mest tid på de her to dage, er at gøre alle de omfattende dokumenter færdige, som ministrene skal tage stilling til. Dels selve Nuuk-erklæringen, som indeholder de centrale beslutninger, vi træffer, og så er der en stor rapport om alt, hvad der er foregået i de to år, hvor vi har haft formandsskabet, og sidst hvad arbejdsprogrammerne så skal være for de forskellige arbejdsgrupper, der laver det daglige arbejde i Arktisk Råd, fortæller den øverst delegerede fra det dansk-grønlandsk-færøske formandsskab, Michael Zilmer-Johns.

Men der er stadig stor uenighed i rådet om centrale spørgsmål. Det er efter lang tids hård tovtrækning endelig blevet besluttet, at Arktisk Råd skal have et fast sekretariat. Men:

- Hvor skal sekretariatet ligge? Når man har otte lande, er der mange forskellige synspunkter på det. Der er flere, der har tilbudt sig, og det er altid en hård beslutning, for så skal man vælge mellem flere gode muligheder. Men det er meget bedre, end hvis ingen havde været interesseret i at være vært for det. Men den beslutning mangler simpelthen at blive truffet, siger Michael Zilmer-Johns.

Det andet store stridspunkt de sidste par dage er, hvem der skal have lov til at blive fast observertører ved Arktisk Råds møder. Alverdens lande har banket ihærdigt på døren, blandt andre Kina, Japan og EU. Men mens bl.a. Danmark og Grønland synes de skal være så velkomne, siger andre lande: 'Hold jer væk'. Michael Zilmer-Johns vil dog ikke ud med, hvem det er.

Medlemmerne i rådet er indtil nu blevet enige om, hvad kriterierne for at blive fast observatør skal være, men ikke om, hvem der opfylder kriterierne.

- Vi synes, at vi er klar til at træffe beslutningen nu. Andre synes, at vi har brug for at diskutere det ekstra grundigt. Det er jo ikke kun lande, det er også organisationer. Og der er en relevant diskussion om, hvor grænsen skal sættes. Der vil være nogle, som man ikke er interesseret i at få med. Jeg kunne fx forestille mig nogle miljøorganisationer, som bruger nogle metoder, der gør, at vi der sidder i Arktisk Råd ikke vil synes, at de hører hjemme her, lyder det fra chefforhandler, Michael Zilmer-Johns. Og som det ser ud nu, tror han ikke på, at observatør-spørgsmålet vil blive afklaret i denne omgang.