Storskalaloven mangler gennemsigtighed

Transparency Greenland er slet ikke imponeret af forslag til lov om storskalaprojekter. I deres høringssvar er der adskillige punkter, hvor foreningen, der er en NGO, påpeger store muligheder for forbedring. Foreningens formand advokat Anders Meilvang efterlyser et mere grundigt lovforberedende arbejde.
Skrevet af Peter Troelsen
17. oktober 2012 12:37

Et af kardinalpunkterne er det manglende offentlige indblik i processerne med de infrastrukturprojekter, der følger med de store miniprojekter. Selv om de ikke bliver opført for offentlige penge, så har befolkningen ret til at være med på sidelinjen undervejs.

-Indbyggerne i Grønland har en grundlæggende ret til at kunne følge anlægsprojekterne undervejs. Det vil kunne lade sig gøre, hvis man indførte et meroffentligheds princip på den slags. På den måde sikrer lovgiverne, at befolkningen får den nødvendige orientering undervejs, og de sikrer også en folkelig opbakning til projekterne, siger Anders Meilvang til knr.gl.

I lovforslaget pålægges entreprenørerne en række Impact Benefit Agreements, der blandt andet sikrer, at der ansættes lokale lærlinge på projektet. En glimrende ordning for Grønland og landets indbyggere, men loven åbner ikke mulighed for nogle sanktioner, hvis disse krav ikke overholdes.

-Det er slet ikke i orden, at man fra Naalakkersuisuts side ikke har lagt nogen sanktionsmuligheder ind i loven. Hvad vil man gøre, hvis bygherrerne glemmer alt om de forpligtelser, de ifølge loven har. Der er ikke nogen muligheder for bod eller det der er værre, og det skal man hurtigst muligt få lavet om, mener Anders Meilvang fra Transparency Greenland.

Som en frivillig organisation er det vanskeligt for NGO´ere at komme til bunds i det omfattende lovarbejde. I fx Canada giver regeringen penge til den slags organisationer for at få et modspil, her i landet bliver deres indsats nedgjort at lovgiverne.

-Ove Karl Berthelsens udfald mod blandt andet ICC er slet ikke i orden. Lovgiverne burde være glade for at få så mange inputs som overhovedet muligt, så man kan lovgive på et oplyst grundlag. Jo flere, der spiller ind med ideer, jo bedre. Det er lidt som om, at man her i landet helst så, at der ikke kom indspil i høringsfasen, så politikerne selv kunne få lov at bestemme alt i processen. Som formand for en NGO ser jeg det som vores pligt at være vagthunde, så vi sikrer gennemsigtighed og åbenhed omkring så store og vigtige ting som storskalaprojekterne, forklarer Anders Meilvang.