Store udfordringer for Inuits uddannelsessystem i Canada

En af de absolut største udfordringer for Canadiske Inuit er bedre, tidssvarende og kulturrelevant uddannelse.
27. januar 2014 11:53

Den kendte Inuit leder Mary Simon, som før har været Canadas cirkumpolare ambassadør og præsident for den nationale Inuit organisation Inuit Tapiriit Kanatami, har derfor helliget sig denne udfordring. At gøre noget ved skolegangen så Inuit kan blive bedre uddannet og dermed deltage fuldt ud i hele den økonomiske udvikling, der er i gang i de arktiske egne.

Hun har derfor etableret en national komite, The National Committee on Inuit Education, der skal fremme Inuits uddannelse. Komiteen består af Inuitledere såvel som ledere fra forretnings- og skoleverdenen.

I et interview med Radioavisen udtaler hun, at der er flere store problemer, som gør det svært for Inuit at få en god uddannelse.

Blandt problemerne nævner hun de negative og traumatiske erfaringer fra kostskoletiden, som har gjort mange forældre mistænkelige overfor skolesystemet. Desuden er der problemer med at tiltrække dygtige lærere og især at få dem til at blive på skoler i de arktiske egne.

Et andet stort problem er at skoleelever simpelthen ikke gider komme i skole og forældrene siger ikke noget til det. Et problem som Mary Simon fokuser meget på. Hun prøver at opfordre forældrene til at sende deres børn i skole regelmæssigt og i det hele taget interessere sig for børnenes skolegang. Hun anser forældrene som noget at det vigtigste for børns uddannelse.

Den strategi Mary Simon følger er at få Inuit børn og unge uddannet så at de, i stedet for folk sydfra, er parate til at overtage de mange stillinger, som den økonomiske udvikling forventes at ville skabe.