Store forskelle på kommuners tilskud til hundetransport

Landets nordlige kommune betaler godt en halv million kroner alene for at transportere hunde og slæder til årets største hjemlige hundeslædeløb, mens hovedstadskommunen har afslået en næsten lige så stor ansøgning om at betale for deltagelsen af Tasiilaqs hurtigste hunde.
Skrevet af Ludvig Siegstad
14. marts 2012 13:00

Hundeslædekørere i Qaasuitsup Kommunia, som har kvalificeret til Avannaata Qimussersua, Nordgrønlands hundeslædevæddeløb, kan få tilskud til transport af deres hunde og slæder, mens slædekørerne i Østgrønland ikke kan få transporttilskud.

Det ligger således nu fast, at der ikke vil være deltagere fra Østgrønland ved det prestigefyldte løb i Qasigiannguit, da Kommuneqarfik Sermersooq har givet afslag i sidste uge til ansøgningen om transport af hunde og slæder fra Kulusuk til Ilulissat.

- Vi var dybt skuffede, da vi erfarede i fredags, at vi ikke kan deltage ved hundeslædevæddeløbet i Qasigiannguit, siger Justus Uutuaq, formand for hundeslædeforeningen Qamutseq 2011 i Kulusuk

Foreningen har søgt om at få tilskud til transport af hunde og hundeslæder hos Kommuneqarfik Sermersooqs udviklingsudvalg på 450.000 kroner i begyndelsen af året.

- Hvis kommunen har sagt god for ansøgningen, som jo gjaldt kun for tre hundeslædekørere, ville det have betydet, at rigtig mange idrætsudøvere ikke kan rejse og deltage i større mesterskaber, eksempelvis Grønlandsmesterskaber, siger Mille Søvndal Pedersen, formand for udviklingsudvalget.

- Og grunden til at foreningen ikke kan få tilskud er, at foreningen har fremsendt sin ansøgning meget sent, og ikke har opfyldt kravene for støtte, forklarer formand for udviklingsudvalget.

- Vi har dog planer om, at få sat emnet, deltagelse ved hundeslædevæddeløb, op på ønskelisten til budgettet for 2013, understreger Mille Søvndal Pedersen.

Qeqqata Kommunia har ikke en specifik tilskudsretningslinje for hundeslædeforeningen i Sisimiut.

Qeqqata Kommunia yder ikke tilskud som Qaasuitsup Kommunia, hvor kommunen i nord yder tilskud på hele 65 procent til transport af idrætsudøvere, hvor hundeslæder og hunde også indgår.

- Kommunen yder et tilskud på 30 procent til en voksen idrætsudøvers rejsebillet, mens unge, der er under 18 år får 100 procent tilskud, siger Fali Kleist, Qeqqata Kommunias fritidsinspektør.

Qaasuitsup kommunias udgifter i år til transport af hundeslæder og hunde er på omkring 550.000 kroner. Alene at få fløjet hundeslæder og hunde fra Upernavik-distrikt til Qasigiannguit beløber sig til 200.000 kroner, og at få transporteret tre hundeslædevæddeløbsdeltagere fra Qeqertaq og Saqqaq koster 100.000 kroner.

 

Følgende er kvalificeret til deltagelse ved Avannaata Qimussersua, Nordgrønlands hundeslædevæddeløb.

Sisimiut
1. Hanseeraq Olsen
2. Kristian Lundblad
3. Søren Davidsen
4. Marius Inûsugtok’
5. Hans Marius Frederiksen

Kangaatsiaq distrikt
1. Kristian Inûgsutoq, Ikerasaarsuk
2. Pavia Siegstad, Kangaatsiaq
3. Anders Petersen, Niaqornaarsuk
4. Ado Sandgreen, Kangaatsiaq
5. Sakarias Siegstad, Kangaatsiaq

Aasiaat
1. Lars Iversen
2. Jakob Stork
3. Kaalertaaq Andersen
4. Otto Brandt
5. Marius Stork

Qasigiannguit
1. Ove Johansen, Ilimanaq
2. Edvard Samuelsen
3. Nukannguaq Samuelsen
4. Haansiaraq Zeeb
5. Jørgen Amossen

Ilulissat
1. Jørgen Kristensen
2. Ville Siegstad
3. Kuunu Markussen
4. John Eliassen
5.  Jakob Skade

Qeqertarsuaq
1. Jonas Lukassen, Kangerluk
2. Nukappi Brandt
3. Kari P. Heilmann
4. Thomas Lukassen, Kangerluk
5. Karl Andersen Broberg

Qeqertaq/Saqqaq
1. Aligot Nielsen, Qeqertaq
2. Mikkel Jeremiassen, Qeqertaq
3. Tittus Broberg, Saqqaq

Upernavik distrikt
1. Otto Kristensen, Innaarsuit
2. Jonas Kristensen, Innaarsuit
3. Niels Eliassen, Innaarsuit
4. Aron Eskildsen, Tasiusaq
5. William Sakariassen, Nutaarmiut