Store forskelle i kommunernes ældreomsorg

Der er meget store forskelle på, hvad de fire kommuner bruger på ældreomsorg. Det er ikke kun økonomien der er forskelligt, men også hvor mange hjemmehjælpere til hver en husstand er forskelligt fra kommune til kommune.
Skrevet af Nina-Vivi Andersen
13. december 2013 06:23

For eksempel er omkostningerne i Kommune Kujalleq og Qeqqata Kommunia markant forskellige.

Det betyder, at Kommune Kujalleq bruger tre gange så mange penge til per husstand, i forhold til Qeqqata Kommunia.

I Kommune Kujalleq er der 90 husstande der får hjemmehjælp, hvor kommunen bruger ca. 92.000 kroner om året til hver enkelt husstand. Hvorimod Qeqqata Kommunia, som hjælper 192 husstande med hjemmehjælp, spenderer ca. 33.000 kroner til hver enkelt husstand om året.

I Qaasuitsup Kommunia er der 455 husstand som har brug for en hjælpende hånd. Kommunen bruger ca. 43.000 kroner per husstand om året.

Kommuneqarfik Sermersooq har 255 husstande som får hjemmehjælp, til dem bruger kommunen 44.000 kroner til hver enkelt bruger.

Altså 1000 kroner ekstra til per husstand i Kommuneqarfik Sermersooq i forhold til den store kommune i nord.

Antallet af hjemmehjælpere og hvor mange husstande hver enkelt hjemmehjælper skal sørge for er også forskelligt fra kommune til kommune. I Kommuneqarfik Sermersooq og Kommune Kujalleq skal én hjemmehjælper komme til 6 husstande, mens én hjemmehjælper i Qaasuitsup Kommunia og Qeqqata Kommunias skal sørge for 8 husstande.

Formanden for Ældre Foreningen i Grønland, Ole Kreutzmann sagde i sidste uge til Radioavisen, at hjemmehjælpsordningerne i kommunerne burde være ensartet over hele landet i stedet for den store forskel.