Stor interesse for at lære oprindelige folks sprog i Montreal

40 Cree indianere modtog deres eksamensbevis i oprindelige folks sprog i denne uge fra McGill Universitetet i Montreal.
02. december 2018 17:33

Igennem mere end 35 år har McGill universitet i Montreal uddannet Inuit og Indianere til lærere.

Blandt oprindelige folk i Canada har der i de sidste år været en stigende interesse i at genlære deres oprindelige sprog.

På McGill bliver der således nu tilbudt kurser i Inuktitut, Cree, Mi’gmaw. Mohawk og Naskapi.

I denne uge var det et stort hold på 40 meget stolte Cree indianere, der fik deres eksamensbeviser ved en ceremoni i Montreal.

Holdet var næsten udelukkende kvinder, der for det meste allerede arbejder som medhjælpere i skoler.

Studerende skal have anbefaling fra bygder

For at blive accepteret til undervisningen på McGill skal man anbefales af den bygd, man bor i. Selve kurserne bliver, for det meste, givet i Cree landsbyerne, nogen gange med en lærer fra McGill og andre gange ved brug af internettet og skype.

Deltagerne er i alle aldre, og på dette års hold var der en bedstemor, Mabel Sam, som udtalte til CBC News, at hun vil bruge sine nye kundskaber til at undervise sine egne børnebørn og andre unge i landsbyen, Chisasibi.

De fyrre deltagere bar alle et sjal med en applikeret ørnefjer og en skildpadde ved ceremonien. Skildpadden er det indianske symbol på Nord Amerika.

De så meget stolte og flotte ud, da de hver fik overrakt deres eksamensbevis, der viser, at de nu er kvalificerede til at undervise i Cree børnehaver og folkeskoler.