Stor eksplosion på Alcoa-værk

Alcoa-værket på Island blev her i weekenden ramt af en stor eksplosion. Arbejdet med at opklare ulykke vil tage flere måneder.
Skrevet af Noah Mølgaard
20. december 2010 12:42

Klokken 17 lørdag eftermiddag islandsk tid blev det islandske Alcoa-værk ramt af en stor eksplosion. Eksplosionen ramte værket elektriske installationer.

Eksplosionen førte til en stor brand og al elektricitet på værket satte ud - dog uden at nogen af værket medarbejdere blev såret.

Ifølge Erna Indridadottir, Alcoas islandske talskvinde, ved man endnu ikke noget om, hvad der forårsagede eksplosionen. Samtidig fastslår netmediet visir.is, at en undersøgelse af eksplosionen vil tage flere måneder.

Indridadottir siger ifølge visir.is, at eksplosionstypen er ekstremt sjælden og at værket nu kører på fuld kapacitet igen, selvom det i første omgang tog noget tid at få aluminiumsproduktionen i gang.

Og dermed var Alcoa heldige. For hvis smelteren havde været uden strøm i længere tid, ville det flydende metal været størknet i maskineriet og dermed have ødelagt det - med en kæmpe regning på mange millioner dollars til følge.

Det lokale brandpersonale fortæller til islandske medier, at eksplosionen let kunne have haft større konsekvenser. For selvom branden var voldsom, var der så meget olie på værket, at det let kunne være endt værre.

Ud over islandske fagfolk er en stribe eksperter fra udlandet blevet tilkaldt for at bistå til opklaringen af forløbet.