Stolt efterkommer til Qivittoq-premiere

Kunuk Platou fra Nuuk genoplevede i går sin far, Niels Platou, på lærredet, da den gamle dansk-grønlandske film Qivittoq havde repremiere.
Skrevet af mlk
05. januar 2011 06:46

Opdateret 6. januar kl. 6.55

Filmen blev vist for fulde huse i nøjagtig samme sal i biografen Palads, hvor den havde premiere for 55 år siden.

Mange har gennem årenes løb efterspurgt filmen, men det er først nu, det er lykkes Nordisk Film at restaurere den og udgive den på dvd.

Og det var en rørt Kunuk Platou KNR traf efter filmen.

- Det var meget rørende for mig at se den igen, fordi min far spiller en af hovedrollerne. Det er lang tid siden jeg så den sidst, så den vækker mange minder, sagde han.

Da filmfolkene i 1956 ankom til bygden Saqqaq, hvor det meste af filmen er optaget, havde bygdens befolkning aldrig oplevet lignende. Om aftenen var der casting i forsamlingshuset. Niels Platou, der var skolelærer i bygden, fik rollen som fangeren Pavia, der vil være bygdens første fisker. Og stort set resten af bygdens befolkning optrådte som statister i filmen.

I Kunuk Platous hjem har der ofte lydt fortællinger om tiden med filmoptagelserne.

- Blandt andet har vi hørt masser om premieren, som det var meget stort for ham at være med til, og nu sidder vi her i dag i samme biograf. For mig er det både en gammel film og en ny film på én og samme gang. Det er en kæmpe oplevelse, siger han.

Qivitoq er også historien om venskabet mellem en dansker og en grønlænder, der lider et knæk, da det tilsidesættes for kærligheden. Efter en ydmygelse forlader filmens Pavia bygden for at blive qivittoq. Men bygdebestyreren, spillet af Poul Reichhardt, sætter ud for at standse ham. Det bliver en dramatisk række scener indspillet i Tosukattak Isfjord i kajak, båd og til fods over gletsjeren.

Filmen er et kig tilbage i tiden fra da Grønland var koloni, og fiskeri var et helt nyt erhverv. Og selv om instruktøren Erik Balling tegner et kærligt portræt af den grønlandske befolkning, så er det også tydeligt, at der er sket meget for forholdet mellem grønlændere og danskere siden da. For eksempel er Niels Platous navn – trods hans vigtige rolle – ikke med på filmplakaten.

Men man skal se filmen som et levn fra en anden tid og glæde sig over den udvikling, der er sket siden, understreger Kunuk Platou. Selv har filmen betydet alt for ham, og han tillægge den æren for, at han er uddannet animationsfilminstruktør fra Filmskolen.

- Vi har set den flere gange, da vi var børn, og jeg så meget op til min far, så jeg ville også arbejde med film, når jeg blev stor. Jeg blev dog ikke skuespiller, men instruktør.

Ud over Niels Platou optræder Poul Reichhardt og Astrid Villaume i hovedrollerne. Filmen blev som den første danske film nomineret til en Oscar, og var den dyreste film produceret i Danmark på det tidspunkt.

Qivitoq findes i handlen fra i dag og kan blandt andet bestilles på nettet. Dvd-udgaven er tekstet på grønlandsk.