Stigning i antal naturbrande

Mange steder i verden kæmper man i øjeblikket med skov - og naturbrande på grund af ekstrem tørke
Foto © : DVIDSHUB / Flickr
Skrevet af DR
29. juli 2018 13:55

På trods af det knap så gode sommervvejr her til lands så døjer mange andre lande i øjeblikket med tørke og følgerne heraf.

Både i Danmark og Sverige kæmper man med naturbrande og det er ikke bare i skandinavien at tørke og ildebrænde er et problem. Det er det i hele verden i øjeblikket. 

LÆS OGSÅ Skovbrande nær Athen koster 60 mennesker livet

Klimaforandringer spiller en vis rolle skriver Financial Times, men det er langt fra hele forklaringen. Det handler også om berdskab skriver DR Nyheder. 

Ekstrem tørke spiller en rolle i skovbrande, der har hærget forskellige steder i verden. Grækenland, Sverige Californien og sidste år i Portugal. I Europa har der i år været mere end 450 skov-og naturbrande på mere end 30 hektar og det er i snit 40 procent mere end der har været de foregående 10 år i USA har der været en fordobling af store skovbrande siden nitten hundrede helvfjerdserne, men her har man langt mere erfaring med nedkæmpelse af den slags brande. Eksperter vil ikke afvise at manglende forberedelse kan være en del af forklaringen på at katastrofen blev så omfattende i Portugal sidste år, da mere en d et hundrede omkom og forleden dag da 87 omkom i Grækenland. Den græske regerings leder Alexis Tsipras påtog sig fredag det politiske ansvar for katastrofens omfang.

LÆS OGSÅ Naturbranden i Kobbefjorden er slukket

- Jeg forsøger ikke at løbe fra ansvaret. De græske myndigheder er blevet kritiseret for langsommelighed i bekæmpelse af brandende, men det græske beredskab har været hæmmet af store nedskæringer under finanskrisen, som grækenland stadig er mærket af, siger Tsipras.

Og netop beredskabet er en vigtig faktor for at begrænse fremtidige katastrofer. I Californien og Australien har man mange års erfraringer af bekæmpelse af store skove og naturbrænde. Her er man langt bedre forberedt selvom voldsomheden af de seneste brande også har overasket her

Også her i Grønland oplevede man flere naturbrande sidste år. I august måned var der flere brande i Nassuttooq og syd for Aasiaat.

LÆS OGSÅ Flere naturbrande langs kysten

 

LÆS OGSÅ Skovbrand ødelægger 500.000 kvadratmeter i Chile

 

LÆS OGSÅ 1.000 evakueret fra skovbrand i New Zealand