Stigende plastikforurening i Arktis bekymrer

Mængden af plastikposer, skruelåg, plastflasker og emballage i Arktis er langt højere end forventet.
Foto © : Vaidehi Shah/Flickr Creative Commons
21. februar 2017 06:56

Det skriver dr.dk.

Mindst otte millioner ton plastik siver hvert år ud i verdenshavene. Faktisk svarer mængden af plastik, der havner i havet til, at en skraldebil hvert minut dumper sit indhold. Og forventningen har været, at det meste af plastikken havner omkring storbyerne.

Men nu viser ny forskning fra Tyskland, at mængden af plastik dybt nede på den arktiske havbund er lige så stor, som i havområder ud for Portugals hovedstad Lissabon, hvor der bor mere end en halv million mennesker.

LÆS OGSÅ Syg hval havde 30 plastikposer i maven

Fra 2002 har tyske forskere fra Alfred Wegener instituttet systematisk fotograferet havbunden i Fram Stræde mellem Grønland og Svalbard. Og forskernes billeder viser, at forureningen fortsat bliver værre.

Billederne afslører plast helt ned på 2.500 meters dybde, og biolog Mine B. Tekman fortæller til norsk tv og radio, NRK, at det er langt større mængder, end forskerne havde forventet.

På tolv år er mængden af plastik på havbunden i Arktis vokset med mere 50 procent, viser forskernes resultater.

FN’s miljøorganisation UNEP vurderer, at 80 procent af plastaffaldet i havet kommer fra landbaserede aktiviteter som industri, lossepladser og ubehandlet spildevand.