Stigende bekymring for radioaktivitet

Problemet med radioaktivitet i fødevarer i Japan er værre end først antaget. Det oplyser Verdenssundhedsorganisationen WHO.
Skrevet af Karsten Sommer
21. marts 2011 11:45

- Det er meget mere alvorligt, end nogen havde forestillet sig. I begyndelsen troede vi, at problemet kunne holdes indenfor et område på 20 til 30 kilometer fra værket, siger WHO´s talsmand Peter Cordingly.

Landets regering har forbudt salg af frisk mælk og spinat fra området omkring det hårdt ramte Fukushima-værk.

Samtidig med, at WHO melder om stigende bekymring for radioaktivitet i fødevarerne, har et regnvejr mandag øget frygten i befolkningen for at blive radioaktivt bestrålet.

- Radioaktivitetsniveauet har det med at stige, når det regner, siger en talsmand for premierminister Naoto Kan, der på grund af regnvejret har aflyst en planlagt helikoptertur til den hårdt ramte nordøstkyst.

Tidligere i dag blev arbejdere på det katastroferamte Fukushima-værk evakueret, fordi der kom røg ud fra Reaktor 3 på værket. Op ad formiddagen stoppede rødudviklingen, men blev straks afløst af ny røgudvikling, denne gang fra reaktor 2.

Samtidig siger franske eksperter, at forureningen i området omkring værket vil vare i mindst årtier - og at udslippet af radioaktivitet nu er betydeligt og vedvarende.

- Det er muligt, at forureningen nu har spredt sig ud til 100 kilometers afstand af værket, siger Jean-Luc Godet fra det franske nukleare sikkerhedsagentur.