Stenbider på vej til MSC

Nyheden om, at stenbideren til april kommer på Verdensnaturfondens røde liste over fisk, forbrugerne bør holde sig fra, kan være hård at sluge her i februar måned.
04. februar 2014 12:20

Fisken er på retur i Canada, Island, Norge og Danmark, men her i landet er der faktisk ikke noget overblik over bestanden af stenbider. Branchen har indtil videre ikke nogen planer om at ændre på fangsten.

Grønland en af verdens største producenter af stenbiderrogn, og fiskeriet er stigende. I 2013 indhandlede alene Royal Greenland 30 procent mere stenbiderrogn end sidste år.

For at tjene flere penge på fiskeriet er branchen - både de store koncerner og KNAPK - gået sammen for at opnå en anerkendt certificering af stenbiderfiskeriet ligesom det MSC-mærkede rejefiskeri.

Henrik Leth, direktør i Polar Saafood, udtaler til Radioavisen, at certificeringen også vil styrke bæredygtigheden, nu hvor Verdensnaturfonden råber vagt i gevær for at sikre beskyttelsen af arten.

Fiskeriet har været stigende gennem de sidste ti år i Grønland, og i øjeblikket fiskes stenbider uden kvoter. Eneste krav er en licens, og at fiskerne og producenterne indberetter mængden af rogn.

Fra Royal Greenland lyder det, at der der ikke har været tegn på tilbagegang af fisken. Tværtimod har bestanden været ret stabil.

Certificering er indtil videre eneste strategi fra branchen, når stenbideren til april måske vil komme til at figurere på den røde liste over fiskearter, som Verdensnaturfonden fraråder forbrugerne at købe.

- Med forvaltningen på plads forventes det, at fiskeriet efter stenbider fortsat kan være et attraktivt og bæredygtigt fiskeri, så vi ikke i fremtiden kommer til at opleve tilbagegang, som det er sket i Canada og Norge, forklarer Lisbeth Due Schönemann-Paul, der arbejder med fiskearter og bæredygtighed i Royal Greenland.

De største konkurrende markeder for Grønlandsk stenbiderrogn er Island og Canada.