Sten Lund: Vi har set en ny tegning af Grønlands fremtid

Ser man på Transportkommissionens betænkning, træder tre hovedpunkter tydeligst frem. Det mener politisk kommentator Sten Lund.
Skrevet af Mads Lynge
02. april 2011 15:58

Vi fangede ham umiddelbart efter, at kommissionens formand, professor i økonomi Christen Sørensen, igår i Ilimmarfik præsenterede betænkningens hovedkonklusioner:

- Det er primært udvidelsen af Nuuk lufthavn imod Kangerlussuaqs eksistensbettigelse fremover, og så er der to regionale områder, som også berøres. Det er udvidelsen af Ilulissat lufthavn, som åbner for muligheden for at etablere nyt erhverv, primært indenfor turistområdet, siger Sten Lund.

Endelig har han hæftet sig ved kommissionens talrige forslag, der vil betyde drastiske ændringer i den sydgrønlandske infrastruktur. Blandt andet flytningen af Atlantlufthavnen fra Narsarsuaq til Qaqortoq.

Men hvor realistisk vurderer han anbefalingerne er? Sten Lund svarer:

- Der er nogle punkter, som er mere realistiske i forhold til andre, og der er også nogle ting, som er mere påtrængende, set i samfundsøkonomisk perspektiv. Hvis Grønland skal være mere økonomisk stabilt, så er der nogle omlægninger, som er meget påtrængende i den nærmeste fremtid, men også set i det længere perspektiv, siger han.

Hvis du skal sætte det til én sætning, Transportkommissionens betænkning, hvad vil du så sige?

- Jamen, vi har set en ny tegning af den grønlandske fremtid, siger politisk kommentator Sten Lund.