Steen Lynge vasker hænder - igen

Anda Uldum fortalte i gårsdagens radioavis, at han noget usædvanligt var blevet kontaktet af departementschefen for Sundhed, der henvendte sig på hans private Facebook.
14. november 2013 19:08

I meddelelsen, som Radioavisen er i besiddelse af står der:

- Jeg skriver til dig på vegne af Steen Lynge, som fortæller, at du har en problemstilling med at få den rette behandling til din datter. Hvis du gerne vil drøfte din og datterens oplevelse med og ønsker til Sundhedsvæsnet vil jeg bede vores cheflæge Anne Marie Ulrik kontakte dig.

Anda Uldum takkede dog nej til tilbuddet som han opfattede som et udtryk for forskelsbehandling, hvilket han også gav udtryk for i sit svar. Lige som han kritiserede, at han blev kontaktet via sin private facebook, hvilket han fandt upassende og i strid med inatsisartutloven for god forvaltningsskik.

Nu tager Steen Lynge til genmæle.

- Grunden til at vi gjorde det, var at lige efter jeg startede som medlem af Naalakkersuisut, der kunne jeg se på en Facebook-status fra hans side, at han kom med en meget alvorlig anklage mod Sundhedsvæsenet, siger Naalakkersuisoq for Sundhed, Steen Lynge fra Atassut.

Steen Lynge sendte tirsdag, kort før midnat, en pressemeddelelse, ligesom han på sin Facebook-side gør det klart, at han med sin henvendelse blot ville opfordre Anda Uldum til at indsende en officiel klage. Der står dog intet om en officiel klage i henvendelsen til Anda Uldum.

Steen Lynge peger videre på, at det er meget vigtigt, at man særligt som politiker, bør bruge de korrekte kanaler.

- Jeg synes ikke at man som højt profileret politiker, alene kan stå med en anklage via sin Facebook, og ikke give Sundhedsvæsenet mulighed for at svare på klagen, siger Steen Lynge.

Den kritik taget i betragtning, virker det en smule betænkeligt, at Steen Lynge har autoriseret en direkte audiens med Cheflægen, i stedet for at bede ham henvende sig via e-mail, telefon eller brev til Sundhedsstyrelsens overordnede kontaktoplysninger, som ifølge Sundhedsstyrelsens hjemmeside er den korrekte fremgangsmåde.

Herudover er det også bemærkelsesværdigt, at han har bedt sin departementchef om at kontakte Anda Uldum som privat borger via dennes Facebook-side, en behandling som størstedelen af det grønlandske samfund ikke modtager. Det hænger i følge Steen Lynge sammen med Anda Uldums rolle i politik og den såkaldte voldsomme kritik, som han skulle være komme med på sin Facebook-profil. Den udmelding genkender Anda Uldum dog ikke.

På hans Facebook-side fremgår der i dag ikke nogen voldsom kritik, og han nægter at skulle have skrevet et så harmdirrende kritik, som Steen Lynge giver udtryk for.

Det indrømmer hans kone Charlotte Uldum til gengæld at have gjort.

- Nu skriver Steen Lynge, at min mand har skrevet nogle alvorlige anklager på sin Facebook om Sundhedsvæsenet. Dette er ikke korrekt. JEG har skrevet alle mulige mindre pæne ord, og jeg har brokket mig flere gange om vores dårlige oplevelser med Lægeklinikken, skriver Charlotte Uldum blandt andet på sin Facebook-profil.

Hun har dog ikke modtaget nogen henvendelse fra Steen Lynge, og Steen Lynge kan jo dårligt tage Anda Uldum indtægt for hans kones udmelding.

Naalakkersuisoq Steen Lynge fastholder dog sin forklaring om, at hans henvendelse til Anda Uldum var foranlediget af en meget hård kritik fra Anda Uldum på Facebook, uden at han dog kommer nærmere ind på indholdet af denne kritik.

Læs Steen Lynges departementchefs henvendelse til Anda Uldum samt Anda Uldums svar til denne henvendelse herunder.