Hvis der ikke bliver fundet flere coronasmittede i denne uge, kan skoler og daginstitutioner gradvist åbne i næste uge i Nuuk i næste uge, siger Kim Kielsen.Foto: KNR

Status på corona: Stadig ingen nye smittede

Lukkede butikker i Nuuk Center kan åbne fra på onsdag, og skoler og daginstitutioner kan muligvis åbne fra i næste uge.

Der er stadig ingen nye tilfælde af coronasmittede i Nuuk. 

Det har formanden for Naalakkersuisut, Kim Kielsen, netop sagt på dagens pressebriefing. 

Den sidste, som blev testet positiv for coronavirus, blev testet i slutningen af marts. 

- Den sidste smittede, som vi kender, og som selv bragte smitten ind i landet, er 16. marts, siger landslæge Henrik L. Hansen.

- Senere har vi haft den lokale smitte i Nuuk, men den sidste, der blev testet positiv blev testet i slutningen af marts.

- Det betyder ikke, at vi kan være helt sikre på, at der ikke er smitte i byen, men vi vil gerne være lidt mere sikre og have lidt mere tid.

LÆS OGSÅ Grønlands Erhverv om forlængede forbud: Meget meget alvorligt

Og der er mere godt nyt, siger landslægen.

- I går fik vi lavet de første testresultater på vores eget laboratorium på Dronning Ingrids Hospital i Nuuk. Det ser ud, som om det virker, og det vil være med til at forbedre overblikket over smittede her i landet. 

Ind til før påske blev alle prøver sendt til Statens Serum Institut i København. Det nye laboratorium betyder dog ikke, at det helt slut med at sende prøver til København:

- I begyndelsen vil vi køre dem dobbelt, så vi sender en test til København og tester en her, siger han.

Der er i alt taget 930 coronaprøver i Grønland. 

Skoler kan muligvis åbne igen i næste uge

De gode nyheder har også ført til, at der bliver lempet på de meget strenge restriktioner, der er lagt ned over hovedstaden. Her har blandt andet skoler og daginstitutioner været lukket siden 18. marts.

Ifølge Kim Kielsen kan skoler og daginstitutioner gradvist åbne i næste uge i Nuuk, hvis der ikke bliver fundet flere smittede i denne uge. 

Der er også godt nyt for butikkerne i det ellers næsten helt lukkede indkøbscenter Nuuk Center:

- Butikkerne på første salen har været lukket ind til nu. Forskrifter for åbning vil være klar i morgen, og butikkerne bliver åbnet igen fra på onsdag, siger Kim Kielsen.

- Vi skal selvfølgelig handle, men det skal ikke være et samlingssted som sådan.

Intet nyt om alkoholforbud

Det betyder også, at Nuuk vil få de samme anbefalinger som resten af landet - nemlig at ikke flere end 100 mennesker må være samlet. Lige nu er tallet 10.

Frisører, fitnesscentre, sportsklubber, fysioterapeuter og så videre må ikke åbne før 30. april, er meldingen fra Naalakkersuisut.

Alkoholforbuddet i hovedstaden er der ikke nyt om. Det udløber på onsdag klokken 10, men om det bliver forlænget kan Kim Kielsen ikke svare på:

- Vi skal vurdere, om vi forstætter med den restriktion. Men det har vi ikke besluttet os for endnu, siger han.

Folk, der kan arbejde hjemmefra, skal så vidt muligt fortsætte med det, siger Kim Kielsen.

 

 

 

Kommentarer