Statsminister Helle Thorning: Det er et rigsanliggende

Statsminister Helle Thorning-Schmidt, der for øjeblikket deltager i et EU-topmøde i Bruxelles, siger som kommentar til ophævelsen af nul-tolerancen overfor uran, at Grønland i henhold til Selvstyreloven har retten til at træffe den beslutning, som man har gjort.
Skrevet af Ritzau
25. oktober 2013 06:25

Men hun betoner samtidig, at der stadig kan være elementer af Grønlands håndtering af den udvundne uran, som Danmark har kompetence over.

- Der kan være helt konkrete dispositioner i forhold til udvinding af uran og eksport af uran, som kan have betydning for udenrigs-, forsvars- og sikkerhedspolitikken. Og det er et rigsanliggende, siger statsministeren til Ritzau.

Hun understreger, at Danmark længe har været og stadig er i tæt dialog med Grønland om sagen.

Og hun ønsker på nuværende tidspunkt ikke at gå ind i diskussionen om, hvorvidt der skal laves en aftale på forhånd, eller om man skal håndtere situationerne, når de måtte opstå.

- Jeg tror ikke, det tjener noget formål lige nu at gå ind i en juridiske diskussion. Det er et temmelig komplekst område. Vi er netop gået i gang med at afdække det her område og finde nogle fornuftige løsninger, siger Thorning til Ritzau.

I sidste ende kan regeringen og Naalakkersuisut i henhold til Selvstyreloven nedsætte et særligt Tvistløsningsnævn til at afgøre eventuelle stridigheder.

Handels- og Europaminister Nick Hækkerup, der er fungerende udenrigsminister under Søvndals sygefravær, siger i dag, at konkrete dispositioner i forhold til udvinding og eksport af uran potentielt vil have vidtrækkende betydning for udenrigs-, forsvars- og sikkerhedspolitikken.

- Og det er rigsanliggender, understreger han.

Sammen med Naalakkersuisut skal den danske regering nu arbejde videre med en konkret aftale, der skal fastlægger rammerne for det videre samarbejde mellem Grønland og Danmark.

Grønlandsordfører Finn Sørensen fra regeringens støtteparti Enhedslisten finder beslutningen om at acceptere uranudvinding for både beklagelig og problematisk.

- Grønland og Danmark har hidtil været enige om, at uran bør blive i jorden, fordi det er ekstremt skadeligt og giftigt for miljø og mennesker og klodens sikker, siger Finn Sørensen.

Samtidig mener han også, at beslutningen igår, der blev blev vedtaget af det mindst mulige flertal, lægger pres på rigsfællesskabet.

- Inatsisartut har ret til at træffe beslutningen, men vi må se i øjnene, at den sætter Rigsfællesskabet på en hård prøve - alene af den grund, at kompetenceforholdene ikke er afklaret, understreger Finn Sørensen.