Statsminister afviser kompensation til faderløse

Den danske statsminister Helle Thorning-Schmidt afviste på et pressemøde i dag al snak om kompensation til de juridisk faderløse, hvis far allerede er afgået ved døden. For Aleqa Hammond derimod er sagen langt fra afsluttet.
Skrevet af Martine Lind Krebs
09. januar 2014 06:02

Emnet blev drøftet ved gårsdagens møde mellem statsministeren og Naalakkersuisuts formand.

- Vi har vedtaget lovgivning for det område, som sikrer, at hvis ens far er i live, så får man mulighed for at finde ud af, hvem det er og få arveret. Hvis en far er afgået ved døden, og boet er opgjort, vil der ikke være adgang til at tage bodelingen op igen. For os er det en god ende på sagen, og vi betragter sagen som afsluttet.

Men det er Naalakkersuisuts formand Aleqa Hammond langt fra enig i.

- Det er et område af meget stor principiel betydning for det grønlandske folk. Rigtig mange personer har fået en unfair behandling. Det kan Rigsfællesskabet ikke leve med. Alle folk i Rigsfællesskabet har de samme rettigheder, også tilbage i årene.

Hun henviste til, at et samlet Inatsisartut har krævet, at Naalakkersuisut henvender sig til Danmark med ønsket om kompensation for de personer, der er gået glip af retten til at arve deres far.

- Den diskuterer vi videre. Det er vigtigt, at sagen får en værdig afslutning på en god måde, som tilgodeser de faderløse i dag.

Loven om juridisk faderløse ikke er endeligt vedtaget, som statsministeren fik sagt. Den er til udvalgsbehandling i Grønlandsudvalget, og netop på grund af diskussionen om kompensation blev vedtagelsen af loven udskudt.

Udvalget forventes at afgive betænkning i februar, og loven forventes endeligt vedtaget i forsommeren.