Staten afviser tilskud til sociale projekter

Den danske socialminister afviser økonomisk tilskud til de sociale projekter for grønlændere i Danmark, når satspuljemidlerne bortfalder næste år
Skrevet af mlk
02. juni 2010 08:14

Opdateret 12.58

Det slog den socialminister Benedikte Kiær fast i morgenens samråd i Folketingets Grønlandsudvalg.

IA's Sofia Rossen havde afkrævet svar på, om regeringen ville gribe i lommen for at opretholde de sociale tilbud, som de Grønlandske Huse står for.

- Det handler om eksisterende tilbud til socialt udsatte grønlændere i hele Danmark, heriblandt mange, der ovenikøbet er hjemløse, forklarer hun.

Bevillingen til de Grønlandske Huse var i 2006 på 12 millioner kroner, men i 2009 fik husene en overgangsstøtte kun på 3,1 millioner kroner. Og fra 2011 falder det beløb væk.

Socialministeren henviste i stedet til kommunerne.

- Det er et kommunalt ansvar, om man vil støtte de grønlandske projekter eller ej. Københavns kommune har eksempelvist et overskud på 81 millioner kroner, så her må det være et prioriteringsspørgsmål, sagde socialministeren til sermitsiaq.ag.

- Jeg havde forventet at socialministeren ville have været mere forstående, siger en skuffer Sofia Rossen til KNR.

Der er dog et lille håb om, at satspuljemidlerne videreføres, da partiernes socialordførere skal holde møde om socialministerens udmelding, mener hun. For hvis Dansk Folkeparti vælger at stemme for en videreførelse af satspuljemidlerne, ligesom Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten, mener Sofia Rossen, at de sociale projeketer kan reddes.

Kofoeds Skoles værested, Nappiffik, på Vesterbro skulle ifølge Sermitsiaq.ag være reddet af en permanent tilskudsordning, men værestedet Qiperoq, som drives af Det Grønlandske Hus i København, hænger i en tynd tråd.

Der er omkring 1500 socialt udsatte grønlændere i Danmark.