Støtter kritik af anstalt

I kritiserede Europarådets komité til forebyggelse af Tortur og Umenneskelig eller Nedværdigende Behandling eller Straf den danske justitsminister for blandt andet de indsattes dårlige forhold på anstalten i Nuuk.
Skrevet af Jaaku Lyberth
23. januar 2013 12:52

Nu støtter en ekspert støtter op om kritikken af forholdene i de grønlandske anstalter for domfældte.

Europarådets Torturkomite, der sidste år var på besøg i Grønland, mener at der bør blive udarbejdet en strategi for at bekæmpe misbrugsproblemer, og komiteen opfordrer samtidig de danske og grønlandske myndigheder til at revidere lovgivningen vedrørende bæltefiksering af psykiateriske patienter.

Komiteen kritiserer samtidigt, at de indsatte bliver isoleret i 23 afdøgnets timer.

- I deres rapport, der fremhæver de jo,  den sikrede afdeling, hvor de indsatte bliver tilbageholdt eller disciplinært afstraffet under isolationslignende forhold,  siger AnneMette Nyborg Lauritsen - de sidder i meget små celler hvor de sidder i 23 timer i døgnet og har en times ret til frisk luft og der er ikke meget mulighed for beskæftigelse og disse forhold bliver fremhævet i Europarådets komité for Tortur, siger Sociolog og Ph. d. AnneMette Nyborg Lauritsen, der har skrevet en afhandling om frihedsberøvelse i Grønland.

Hun mener, at den danske stat bør tage komiteens kritik alvorligt.

- Det vil jeg i høj grad håbe, for det vil være pinlig  for den danske stat, hvis de bare overser denne kritik, og ikke tage kritikken til sig, siger sociolog AnneMette Nyborg Lauritsen.

Europarådets Komite påpegede i sin rapport, at der er alvorlige stof- og alkoholmisbrugsproblemer i anstalterne, og komiteen anbefaler at staten tilbyder indsatte behandling.

Og AnneMette Nyborg Lauritsen er af samme opfattelse.

- Helt bestemt, siger AnneMette Nyborg Lauritsen, og mener at behandling af de indsatte i det hele taget er nødvendigt. - Mange af de indsatte som er under afsoning, benytter hash som selvmedicinering, simpelthen fro at kunne holde livet ud i anstalterne, mener AnneMette.

Hun besøgte anstalterne for domfældte i Ilulissat og Nuuk i 2010. Og hun mener ikke, at der er sket nogen forbedringer i forhold til at resocialisere de indsatte i anstalterne, tværtimod mener hun.

- Af de ændringer der sket er at der er ekstremt meget overvågning, med kamera overvågning , det ser man ikke engang i de danske lukkede fængsler og fælles arealer i den sammenhæng, siger AnneMette Nyborg Lauritsen der mener at man skiftet resocialisering ud med overvågning og disiplinering af kontrol, som hun kalder det for at det er forandring og ikke en forbedring.

Men det er dog positivt, at kvinderne der er dømt til anbringelse i  anstalterne i Nuuk og Ilulissat, har fåer deres egen afdeling.

Af forbedringer siger sociolog Anne Mette at der er oprettet en afdeling for kvinder, og  det synes hun at det er rigtigt godt, så det kvindelige indsatte kan trække sig tilbage, når det vil.