Støtter kommunernes kritik af Selvstyret

Samarbejdet mellem kommunerne og selvstyret halter. Landets fire borgmestre og deres fællesorganisation KANUKOKA føler sig sat uden for indflydelse. De kritiserer selvstyret for at negligere den reform, der på en gang skulle gøre op med dobbeltadministration, sikre millionbesparelser og bringe en lang række politiske beslutninger tættere på borgerne.
08. marts 2010 15:21

Og politologen Jakob Janussen mener, at kommunerne har ret.

- Hvis strukturreformen skal fungere efter hensigten, og det lokale demokrati skal udbygges, så er det nødvendigt, at reformen får et substantielt indhold, at kommunerne får nogle reelle opgaver at arbejde med og ikke bare kører videre i den gamle struktur under nye navne. Det er kun med til at forstærke den konflikt, der altid vil være mellem de centrale og decentrale politiske myndigheder, understreger Jakob Janussen.

Han mener iøvrigt, at en række de personaleproblemer, der har været rundt om i kommunerne, er klare symptomer på de tilpasningsvanskeligheder, kommunere er løbet ind i på grund af Selvstyrets tøven.

En af de vigtigste formål med kommunalreformen var, at der skulle flyttes en række opgaver fra selvstyret til kommunerne samt at der skulle følge nogle penge med, således at kommunerne ville kunne løfte opgaverne og sikre, at en række beslutninger om borgerservice kom tættere på borgerne. Og det er ikke sket endnu, siger Jakob Janussen.

- Og når selvstyret så samtidig spiller ud med, at indtægterne fra beskatningen af det personale, der ventes at komme til at arbejder i råstofsektoren kun skal tilfalde Landskassen, begynder man at pille ved den balance, der er mellem Landskassens og kommunernes økonomi. Det er rent ud sagt, lægge gift ud for et fornuftigt samarbejde.

Jakob Janussen ser kun en udvej på problemerne, at parterne sætter sig ved et rundt bord og bruger tid på at kortlægge problemerne og dermed skabe forståelse for hinandens problemer, og derefter finde sammen om en fornuftig fordeling af opgaverne og nå frem til en afklaring af økonomien.

- Det hjælper ikke som nu at spille ud med overtagelsen af enkeltopgaver hele tiden i stedet for at nå frem til en ordentlige for opgaveoverførslerne og finansieringen, lyder udmeldingen fra Jakob Janussen.