Større udvalg på brættet

Visse forarbejdede varer kan måske snart sælges fra Brædtet igen.
Skrevet af Naimah Hussain
15. marts 2011 07:07

Fiskere og fangere, og ikke mindst forbrugere, har beskyldt Nuuks nye moderne brædt for at medvirke til at forhindre udbredelsen af grønlandske råvarer, fordi den strengere fødevarekontrol betyder, at der kun må langes ubearbejdede varer over disken.

I et svar på både Siumuts Doris Jakobsen og Demokraternes Astrid Fleischer Rex' § 37 spørgsmål tyder det dog på, at der er en åbning på vej.

Naalakkersuisoq for Erhverv, Ove Karl Berthelsen, skriver nemlig i sit svar, at der var lagt op til en ændring på efterårsssamlingen, men:

- Set i lyset af den nuværende situation forventes en ændring at blive sendt i høring hurtigst muligt, så der bliver mulighed for at sælge visse bearbejdede varer på brættet. Dog under hensyntagen til fødevarersikkerheden overfor forbrugerne, lyder det i Ove Karl Berthelsens svar.

Præcis hvilke varer det drejer sig om, fremgår ikke i hans svar.

Med åbningen af Nuuks nye brædt forsvandt frosne, røgede og tørrede fiske- og kødprodukter fra disken. Men lovgivningen har hele tiden forbudt forarbejdning - lige med undtagelse af plukning, rensning og udskæring - på samme sted, hvor produkterne også bliver solgt.

Forskellen er, at Kommuneqarfik Sermersooq er begyndt at overholde gældende lovgivning. Den vil der dog blive kigget på nu.