Større havn i Ilulissat

Nu skal en arbejdsgruppe undersøge mulighederne for en udvidelse af den eksisterende Ilulissat havn eller et helt nyt havneområde, det har Naalakkersuisoq for boliger og infrastruktur og Qaasuitsup Kommunia blevet enige om.
Skrevet af Karsten Sommer
14. februar 2012 05:34

-    Det er trængsel i Ilulissat havn, siger borgmester Jess Svane, der påpeger en stadig stigende brug af havnen i Ilulissat af blandt andet turistskibe eller fiskefartøjer.

-    Det er højst nødvendigt med en undersøgelse fra arbejdsgruppen, for i mange år har der været en hastigt udvikling af turismen i Ilulissat, og fiskeriet bruger i stigende omfang havnen. Og der er en trist brug af små pontoner, som af og til bliver ødelagt af isskosser, så det er vigtigt for is at havneforholde bliver forbedret, siger borgmester i Qaasuitsup Kommunia borgmester Jess Svane.

Kommunalbestyrelsen har netop aftalt med Naalakkersuisoq for boliger og infrastruktur at en arbejdsgruppe skal undersøge muligheder for en ny havn eller en udvidelse af den eksisterende i Ilulissat.

Den tidligere formand for transportkommissionen Christen Sørensen, anses som en oplagt formand, som også skal have medlemmer med tilknytning til erhvervslivet i Qaasuitsup Kommunia.

-    Arbejdsgruppen skal også kigge på, om det den eksisterende havn, som skal udvides, eller om der er andre muligheder. Derover så skal arbejdsgruppen kigge på det samfundsøkonomiske , er det rentabelt eller ej? siger Jens B. Frederiksen.

-   Havnen i Ilulissat benyttes i dag, som en atlantkaj og fabrikskaj, trawlerkaj og turistkaj. Her bliver der prioriteret i, hvilket skib, der må anløbe, når det er højsæson for kystsejlads. Kystpassagerskibe har første prioritet, så er der godstransport og i tredje prioritet er det enten turistskibe eller trawlere, som i forvejen har bestilt anløb. Og trafikken bliver større forklarer borgmester Jess Svane.

-    Der bliver stadig stigende brug af havnen i Ilulissat, om sommeren er der turitskibe og nogen gange godtransport, som anker foran Ilulissat by, og venter på at få plads i kajen, siger Jess Svane