Større fokus på ordblindhed

Der er ikke noget klart overblik over hvor mange børn her i landet, der lider af ordblindhed. Det fremgår af et svar på et paragraf 37-spørgsmål fra Demokraternes Anda Uldum til Naalakkersuisoq for uddannelse, Nick Nielsen.
Skrevet af Karsten Sommer
05. februar 2014 04:48

Det manglende overblik skyldes primært at der i dag ikke findes tilstrækkelige grønlandsrelevante diagnosticeringsredskaber, der kan afsløre om et barn lider af ordblindhed.

Men det håber Naalakkersuisut at få ændret på.

- Undervisningscentralen Inerisaavik har netop afleveret et projektforslag, der har til formål at udvikle en grønlandsk testmetode, der vil forbedre mulighederne for tidligt at få identificeret elever, der lider af ordblindhed, skriver Nick Nielsen i sit svar til Anda Uldum.

Desuden vil man udvikle kursus- og efteruddannelsesmuligheder for underviserne i folkeskolen, så de bedre kan spotte elever med læse- og skriveproblemer.

Samtidig er man langt i arbejdet med at udvikle IT-baserede hjælpemidler, blandt andet en grønlandsk "syntetisk stemme", der allerede til efteråret kan blive til stor gavn både for ordblinde, synshandicappede og læsesvage børn og voksne, fortæller Nick Nielsen.

I Danmark vurderer man at mellem 5 og 15 procent af befolkningen har læseproblemer.

Det vil i Grønland svare til mellem 2000 og 8000 personer, der kan få forbedret deres livskvalitet og erhvervsmuligheder, hvis man får forbedret indsatsen på området, fremgår det af paragraf 37-svaret til Anda Uldum.