Større dansk regeringsrokade på vej

Den danske statsminister Helle Thorning skal efter al sandsynlighed til at finde flere nye ministre til sin skrantende regering i Danmark. I går måtte Morten Bødskov tage sit gode tøj og gå, udenrigsminister Villy Søvndal siger også farvel til ministerposten og frasiger sig også sin plads i Folketinget.
Skrevet af Peter Troelsen
11. december 2013 07:55

Imens Bødskovs farvel sker på grund af bevidst vildledning af et folketingsudvalg er det sygdom der ligger bag Søvndals tilbagetrækning. Både Villy Søvndal og hans hustru har i den seneste tid haft store problemer med hjertet, og det skulle være derfor Søvndal er på vej ud af sit kontor i Udenrigsministeriet.

Desuden er socialminister Anette Vilhelmsen i øjeblikket på en mission for at redde sit liv som minister. Hun er kommet i uføre fordi hun har lovet en rund million til Huset Zoring inden den pulje hun fik penge fra overhovedet var lavet. Zoring fik over i købet også har fået hjælp til at lave ansøgningen fra ministeriets embedsmænd. Det forventes dog at hun kan nøjes med en næse for sin mangel på rettidig omhu.

Tidligere har både Uffe Elbæk og Christian Friis Bach måttet forlade deres ministerier efter forskellige former for mangelfuld ministeriel tæft. Desuden har også energiminister Martin Lidegaard fået en kraftig advarsel fra Folketinget, fordi han vildledte Folketinget med urigtige oplysninger.

Når Helle Thorning skal vælge nye ministre til sin regering skal hun frem for alt satse på driftsikre og bundloyale politikere, da regeringen Thorning ikke kan tåle flere små og store skandaler.

Efter alt at dømme bliver det Holger K. Nielsen der efterfølger partifællen Villy Søvndal i Udenrigsministeriet. Det ånber plads til Pia Olsen Dyhr i skatteministeriet. Den ændring giver så plads til en ny minister i transportministeriet. En post som der endnu ikke er nogen oplagt favorit til.

Posten som justitsminister forventes at gå til en socialdemokratisk minister, der så skifter ministerium. Nikolaj Wammen og Henrik Sass virker på nuværende tidspunkt som de mest oplagte, men det kan også tænkes at Thorning til prøve en af de yngre kræfter i gruppen af på denne post.

Thorning har været i Sydafrika til mindehøjtidligheden for Nelson Mandela, men lige så snart hun igen kommer hjem, skal hun have arbejdstøjet på for at forsøge at redde hendes regering og dens mulighed for at fortsætte efter det næste valg. En opgave, der i øjeblikket virker meget udfordrende.