Sprog-smøl kan give bøder

Virksomheder som ikke har udarbejdet sprogpolitik risikerer at få bøde.
Skrevet af Noah Mølgaard
28. januar 2011 12:31

Virksomheder i Grønland har pligt til at have en sprogpolitik. De virksomheder, som ikke havde sprogpolitik sidste sommer skulle senest den 1. oktober 2010 have udarbejdet en sprogpolitik ellers risikerer de at få en bøde.

- Der er på nuværende tidspunkt endnu ikke indsendt klager til tilsynsmyndigheden. En overtrædelse af loven kan medføre politianmeldelse, siger medlem af Naalakkersuisut for kultur, uddannelse, forskning og kirke Mimi Karlsen.

Men Naalakkersuisut lægger vægt på at udarbejdelsen af sprogpolitik skal komme af lyst og ikke af tvang.

Det er Siumuts formand Aleqa Hammond, der har stillet et paragraf 37 spørgsmål, hvor hun efterlyser en status for implementeringen af sprogpolitiken.

- Naalakkersuisut vurderer at Inatsisartutlov om sprogpolitik er blevet modtaget positivt af befolkningen. Kravet om udarbejdelse af en sprogpolitik har medført en synliggørelse af virksomhedernes anvendelse af sprog, både til intern og ekstern kommunikation. Dette har ligeledes medført til synliggørelse af medarbejdernes muligheder for tilegnelse af sprog på de enkelte arbejdspladser, hvor flere arbejdspladser opmuntrer deres medarbejdere at tilegne sig sprog, siger Mimi Karlsen.

Virksomheder som ikke har fået udarbejdet risikere som sagt at få en politianmeldelse, hvor de risikerer at få en bøde.

Bødens størrelse vil afhænge af overtrædelsens beskaffenhed, grovhed og hyppighed.