Sprængninger i fjordene truer rensdyrjagten

Årets helt store rensdyrjagtsæson er nu gået i gang. Men det skaber bekymring hos fangerne i Sisimiut, at der bliver foretaget sprængninger, i en af fjordene, hvor rensdyrene som regel plejer at komme.
Skrevet af Jette Andersen
06. august 2013 02:06

- Vi er spændte på sæsonen, for vi har hørt om sprængninger længere inde i landet, jeg har hørt at det skulle være guldgravere, siger formanden for SAPP - sammenslutningen af jollefiskere i Sisimiut, Gustav Enoksen.

Og det vil virkelig være uheldigt, hvis årets rensdyrfangst skulle blive forpurret af sprængninger, siger formanden.

- Vi havde ikke held med at få solgt torsk denne sommer, til vores indhandlingsanlæg i Sisimiut. Så vi har sat vores lid til rensdyrene. Derfor må sprængningerne stoppe, så dyrene ikke bliver forstyrret.

Som Gustav Enoksen påpeger, så tager rensdyrene ikke derhen, hvor der er uro. Han synes også, det er mærkeligt, at fangerne ikke er blevet hørt om det, eftersom de ellers blev hørt, ved for eksempel Kangerlussuaq, Maniitsoq og Nuuk.

- Hvis jeg bestemte, ville jeg stoppe dem.

Men Råstofstyrelsen og Miljøstyrelsen for Råstofområdet, skriver i en mail, at der har været høringer, men at de ikke har givet anledning til særlige begrænsninger i sprængningsaktiviteterne, da de - blandt andet ifølge Qeqqata Kommunia - ikke menes at foregå i særligt følsomme områder.

Hvis der er særlig følsomhed, som for eksempel kælvning, i et område med efterforskning, kan selskabet blive bedt om at indstille sprængningsarbejdet til kælvningssæsonen er stoppet.

Men i de områder, hvor der bliver sprunget - ved Itilleq og mellem Itilleq og Sarfannguit - har hverken Miljøstyrelsen og DCE/Pinngortitaleriffik haft særlige bemærkninger til ansøgningen.

På licensoversigten over efterforskningstilladelser, kan man se, at tre selskaber er i gang med at lede efter mineraler i nærheden af Sisimiut.

Nord for Sisimiut, op mod Attu, opererer Greenland Minerals and Energy , og mellem Sarfannguit og Itilleq arbejder Greenland Gold Resources, mens Hudson Resources leder efter mineraler i Itilleq-området.