Sprækker i koalitionen

IA's Kristian Jeremiassen raser over nedrivning af beboelsesejendomme og giver Siumut skylden. Siumut overvejer nu partiets fremtid i koalitionen.
Siumut har endnu ikke gjort op, om partiet forsætter i koalition med IA, hvis regeringspartneren bakker op om Kristian Jeremiassen. Foto © : KNR
Skrevet af Andreas Wille
18. november 2022 11:38

IA´s Kristian Jeremiassen konstaterede ophidset fredag i sidste uge under andenbehandlingen af næste års finanslov, at nedrivningen af beboelsesejendomme i Qasigiannguit fortsætter. 

- Desværre er vi kommet i koalition med Siumut, og jeg understreger - desværre, sagde Kristian Jeremiassen fra talerstolen.

Kritikken ryster Siumut, der nu overvejer, om et partnerskab med IA skal fortsætte, eller om det er tid til at gå hver til sit. 

- Selvfølgelig gør vi det. Når udtalelsen er så kraftig, og når ansigtsudtrykket er så åbenbar, siger partiets formand, Erik Jensen, til KNR.

Nedrivning af boliger i Qasigiannguit

Kristian Jeremiassen, der er formand for Inatsisartuts anlægsudvalg, begrundede sin udtalelse med, at Naalakkersuisut agter at fortsætte sin nedrivning af boliger i Qasigiannguit. Men den opfattelse afviser Siumuts formand, der samtidig er naalakkersuisoq for boliger.

Han forklarer overfor KNR, at der ikke bliver nedrevet mere i byen, selvom der stadig er penge til at forsætte nedrivningen. De resterende penge vil i stedet blive brugt til andre projekter.

Men selvom Kristian Jeremiassens udbrud mod partiet ifølge Siumut bygger på et falsk grundlag, har det skabt sprækker internt i Naalakkersuisut.

- Det er et kraftig angreb. Det er vores pligt som parti at reagere på sådan et fuldstændig uacceptabel angreb, der er ubegrundet, siger Erik Jensen.

Derfor kræver Siumut klarhed fra deres koalitionspartnere. Siumut kræver, at Inuit Ataqatigiit tager stilling til udtalelsen fra partiets medlem, og det skal ske, inden efterårssamlingen er slut søndag i næste uge.

- Har Kristian Jeremiassen opbakning? Har han ikke? Det vil vi vide, siger Erik Jensen.

Vil overveje samarbejdet i Naalakkersuisut

Siumut har dog endnu ikke taget stilling til, hvad der skal ske med samarbejdet i Naalakkersuisuit, hvis Inuit Ataqatigiit bakker op om Kristian Jeremiassens udtalelse. 

- Det kan jeg ikke udtale mig om. Jeg mener ikke, det er passende at konkludere allerede nu. Lad dem diskutere sagen. Lad dem vurdere situationen. Så må vi tage det derfra, siger Erik Jensen.

KNR har været i kontakt med Inuit Ataqatigiit for at høre til partiets holdning til Siumuts krav. Partiet har dog endnu ikke diskuteret forrige uges hændelse og vil derfor ikke udtale sig.