Spor efter de første trommer

De første jægerfolk i Grønland sang og dansede til tromme-rytmer allerede for små 5000 år siden.
Skrevet af Karsten Sommer
04. juli 2011 08:30

Fund i dybfrosne kulturlag på bopladser i Vestgrønland afslører spor efter de første trommer i Arktis.

Analyser af 4.500 år gamle, velbevarede trægenstande fra Qeqertasussuk og den nærliggende lokalitet, Qajaa ved Ilulissat Isfjord, viser, at de første jægerfolk i Grønland sang og dansede til tromme-rytmer allerede for små 5000 år siden. Det skriver  Qaasuitsup Kommunia på sin hjemmeside.

Fundene af trægenstandene i de dybfrosne jordlag på de gamle bopladser blev først henlagt af forskerne som ubestemmelige, men fornyede analyser på Nationalmuseet i København fastslår, at træet er dele af rammer til endog meget store arktiske trommer.

Dermed er den grønlandske trommes historie bragt årtusinder længere tilbage end hidtil antaget.

Trommerne menes at have været betydeligt større end de trommer vi kender i dag. De minder om nogle af de trommer, som Knud Rasmussen indsamlede under den 5. Thule-ekspedition i 1920´erne hos canadiske inuit, det vil sige en diameter på omkring helt op mod 75 cm. De har givet en kraftig og dyb tone fra sig, når de blev slået an.

Museumsforskere arbejder netop i denne tid med at rekonstruere en række redskaber fra de tidligste kulturer her i landet og vil blandt andet give et bud på, hvordan Saqqaq-folkets tromme så ud.

Det opsigtsvækkende fund vil i nærmeste fremtid blive udstillet på både Grønlands Nationalmuseum og på Qasigiannguit Museum.