Motzfeldt: Spanien skal anerkende afstemning

Spanien skal respektere den catalanske folkeafstemning, hvor et stort flertal stemte for selvstændighed.
Foto © : KNR
Skrevet af Jonas Fievé
11. oktober 2017 18:35

Forfatningskommissionen blander sig nu i debatten om catalansk selvstændighed, da kommissionen mener, at Grønland bør reagere overfor behandlingen af catalanerne. Det skriver Vivian Motzfeldt i en meddelelse.

Den 1. oktober blev der afholdt en folkeafstemning om uafhængighed i Catalonien, hvor 90 procent stemte ja til løsrivelse fra Spanien. Stemmeprocenten var lige lidt over 42 procent.

LÆS OGSÅ Spanien er skræmmebillede for Rigsfællesskabet

Den spanske regering har meldt ud, at de hverken anerkender afstemningen eller udfaldet af den. Men det burde den spanske regering ifølge forfatningskommissionen gøre.

- For os virker det helt utroligt, at man ringeagter en klar majoritets tilkendegivelse i Catalonien. Der er noget galt, siger formanden for Forfatningskommissionen Vivian Motzfeldt i meddelelsen.

Det var på et møde afholdt fem dage efter folkeafstemningen i Catalonien, at medlemmerne af Forfatningskommissionen blev enige om, at medmindre Naalakkersuisut eller Inatsisartut gav udtryk for deres holdning, så var kommissionen nødt til at komme på banen med deres holdning.