Sondre Slettemark er stolt af at repræsentere Grønland i skiskydning, og så drømmer han om OL

Til trods for sin unge alder har den 18-årige skiskytte Sondre Slettemark allerede en imponerende karriere i gang. Og han er ikke bange for at drømme stort.
- Det vil nok altid være en drøm at få gode placeringer til både OL og VM, siger Sondre Slettemark.   Foto © : Greenland Biathlon
30. december 2022 15:49

Morgentræning klokken 8.00, derefter videre i skole og så direkte ud til endnu mere træning om eftermiddagen.

Nogenlunde sådan har den 18-årige grønlandske skiskytte Sondre Slettemarks hverdag set ud gennem hele efteråret. Dertil kommer alle de forskellige konkurrenceløb, som han har deltaget i ved siden af.  

Der har været fart på for den unge skiskytte, der til hverdag går i 3.G på et elitesportsgymnasium i Norge. Senest har han formået at kvalificere sig til World Cup i skiskydning, der finder sted i Slovenien, Tyskland og Italien i januar.

Men til trods for den flotte præstation har han valgt ikke at deltage i løbene og i stedet færdiggøre sit gymnasie og fokusere på andre løb i den kommende sæson.

- Det føles godt at være på det niveau, som jeg ønsker at være på, men det ville være for svært at finde tid til at rejse så meget lige nu, siger Sondre Slettemark.

Han tror dog på, at det nok skal blive muligt at kvalificere sig til World Cup i skiskydning på et senere tidspunkt i karrieren.

- Hvis jeg kan klare det nu, så kan jeg også klare det igen senere. Det kommer selvfølgelig an på, hvordan min form er til næste sæson og de næste konkurrencer, men jeg ved, at muligheden er der, fortæller han.

Skiskydning er førsteprioritet

Sondre Slettemark er søn af Uiloq og Øystein Slettemark, der begge er professionelle skiskytter, ligesom hans søster Ukaleq Slettemark også har gjort skiskydningen til sin levevej.

Men når man spørger Sondre Slettemark, om det var naturligt for ham, at det også var den retning, han skulle gå, er svaret lidt tøvende.

- Det var det ikke hele tiden, men det blev det alligevel på en måde. Jeg føler altid, at jeg selv har kunnet vælge, men jeg valgte skiskydning, fordi jeg synes, det er sjovt, siger han.  

Og det er da også tydeligt, når man taler med ham, at det er skiskydning, der er førsteprioritet i hans liv.

- Hvis jeg ikke træner, ligger jeg og slapper af. Jeg har ikke rigtig nogle store hobbyer udover skiskydning. Det er jo det, jeg synes er sjovt. Man kan kalde det den største hobby, jeg har, fortæller han.

Den store drøm

For Sondre Slettemark finder de næste store løb sted i januar til Norges Cup og Junior VM, hvor han drømmer om at nå så gode placeringer som muligt.

Den helt store drøm befinder sig dog en smule længere ude i fremtiden.

- Drømmen er at komme til OL og gøre det godt. Det er nok mit mest langsigtede mål. Og så selvfølgelig også VM. Det vil nok altid være en drøm at få gode placeringer til både OL og VM, siger Sondre Slettemark.  

Der er dog også en anden detalje, der er betyder meget for Sondre Slettemark, når han er ude at skiskyde. Nemlig at repræsentere Grønland.

- Det, at kunne konkurrere for Grønland i stedet for Danmark eller Norge, er fedt for mig. Jeg har boet i Grønland og er opvokset i Grønland, og jeg føler mig meget grønlandsk. Jeg er stolt over at kunne repræsentere Grønland, siger han.