Sommertogtet er nu slut

I går var Dronningens og Prinsgemalens sidste dag i landet i denne omgang. Et musegråt og regnvådt Narsaq blev sidste officielle besøgssted på Regentparrets sommertogt i Grønland. Men det afholdt ikke byen fra at modtage deres gæster med jubel, hujen og sang på bedste grønlandsk manér.
25. juli 2011 15:49

Kommunalbestyrelsesmedlem Kalistat Lund opridsede i sin tale, hvorfor Grønland er så glad for den kongelige familie.

Og der blev set på kunsthåndværk – både i Kulturhuset og i MUKU kunstværkstedet. Følget var stort og pladsen her trang –  og da KNR ved uheld puffede en af kunstgenstandene på gulvet, lød der en lille opsang fra Majestæten.

– Neeej! Hvem roder? udbrød hun.

Frokosten stod en af byens stoltheder, Levnedsmiddelskolen INUILI,for. Kok og souschef Morten Mikkelsen havde sammensat en menu bestående bl.a. af lammepølse og postej af moskus og havlit. Idéen var at være nyskabende ved at være gammeldags.

- Vi tror, at de sætter pris på det her, fordi de har været igennem hele den lange rejse med fin restaurantmad på restaurantmad, siger Morten Mikkelsen.

Men vigtigst af alt skal maden laves af vores egne råvarer.

Regentparret lagde også vejen forbi fåre- og kvægavler Sofus Frederiksen og hans familie.Og intet grønlandsk bybesøg uden kaffe. Den blev skyllet ned Hotel Narsaq og blev fulgt op af et glas ægte grønlandsk øl på det nye minibryggeri Nanoq Beer Greenland.

Brygmester Svend Vaa bad her om kongelig assistance til ølbrygningen. Men da Prinsgemalen slap en stor klump af humle ned i den store kedel med brown ale, lød et plask - og et skrig og fra Hendes Majestæt. Og der stod et regentpar lettere tilpjasket i grønlandsk øl.Værst gik det det dog ud over Prinsgemalens fine admiralsuniform, og hans hustru hev straks et lommetørklæde frem og begyndte at duppe ham så godt hun kunne.

På havnekajen sagde Narsaq-borgere tak for visittet med børnepolka, taekwondo-opvisning og korsang.

Og så stævnede kongeskibet ud.

Her sluttede også følgeskabet med Hvidbjørnen, der har fungeret som eskorteskib under næsten hele togtet. Men de fik taget behørig afsked med hinanden. Med kanonsalut og parade.

Og dermed slut på Dronningen og Prinsgemalens sommertogt her til lands. I alt 16 dage fra Nord til Syd. Her til morgen fløj Regentparret hjem fra Narsarsuaq og flytter i dag ind på Gråsten.