Sodavand kan give fedtlever

Der er en direkte sammenhæng mellem hvor meget sodavand unge drikker, og hvor meget fedt de har i deres lever, muskler, blod og bughule. Sammenhængen er for første gang videnskabeligt bevist, efter at forskere Aarhus Universitet har undersøgt sagen.
02. januar 2012 08:08

Sodavand kan dermed være med til at give folk fedtlever, og samtidig kan livsstilssygdomme som sukkersyge og hjertekarsygdomme kan blive resultatet af for meget sodavandsdrikkeri. Det skriver DR Nyheder.

Forskerne har testet en gruppe unge danskere, der hver dag i et halvt år har skullet drikke en liter cola. Samtidig har andre grupper skulle drikke henholdsvis vand, skummetmælk og light-sodavand.

Forskerne har altså fundet en stærk direkte sammenhæng ved de der drikker en hel liter hver dag, men de kan endnu ikke sige, hvor meget sodavand lidt der skal til, før leveren og de andre organer tager skade.

Men det anbefales, at man begrænser sodavandsdrikkeriet, så det ikke er noget man gør hver dag.

Men har man hang til sodavand, så er der stadig muligheder for den velsmagende drik uden at skade helbredet.
Den nye undersøgelse viser nemlig, at der stort set ingen forskel er på at drikke lightprodukterne i forhold til at drikke vand. Så der er mange forskellige muligheder. Men det traditionelle sukkersødede sodavand bør man altså gå uden om til daglig.