Socialt udsatte grønlændere i Danmark bliver yngre

Social udsatte unge grønlændere i de danske store byer er mærkbart flere i den seneste tid, det siger lederen i Kofoeds Skoles grønlandske afdeling i København, Kurt Olsen. Og forstanderen for Kofoeds Skole i Aarhus, Michael Alber siger, at det ikke kun er unge mænd, der henvender sig til Kofoeds Skole, men også enlige mødre kommer for at får hjælp.
Skrevet af Apollo Jeremiassen
05. december 2013 06:23

- Vi har også mødt enlige mødre, som kommer og spørger hvad de skal gøre.

Det siger forstander i Kofoeds Skole i Aarhus, Michael Alber.

I 2008 afsluttede Aarhus kommune sin undersøgelse om, hvor mange grønlændere der social udsatte i deres kommune. Dengang var tallet højst 150 social udsatte. Men i dag er tallet højere, siger Michael Alber.

- Et par hundrede som minimum vil jeg sige, men måske flere. Grundet til vi ikke kender de præcise tal er, at grønlændere er gode til at hjælpe hinanden og der er også selvfølgelig de usynlige, som vi ikke rigtigt registrerer, siger Michael Alder.

Lederen for afdeling for udsatte grønlændere på Kofoeds Skole i København, Kurt Olsen er bekymret over, at det er de helt unge, der kommer til den store by, København.

- Noget det der bekymrer os mest det er, at vi ser en tilvækst af meget unge grønlændere som kommer og allerede er udsatte, siger Kurt Olsen og fortæller videre, at der kommer flere og flere, der henvender sig til skolen for at får hjælp.

- På vores værested Naapiffik, der har vi henvendelser fra 300 til 350 udsatte grønlændere af begge køn om året, siger Kurt Olsen og fortsætter.

- Det sidste par års tendens fortæller mig, at tallet desværre bliver højere. Og det er bekymrende fordi flere og flere unge grønlændere kommer til Danmark uden at have en plan for deres fremtidig tilværelse i Danmark, siger Kurt Olsen.

De fleste unge mennesker, der kommer til Danmark, er allerede social udsatte. Og derfor er det meget let for dem, at finde ligesindede frænder i gaderne i de store danske byer, fortæller forstanderen i Kofoeds Skole i Aarhus, Michael Alber og fortsætter.

- Mange, der kommer til os, har det svært i forvejen. Desværre er vi som danskere ikke gode nok til at tage imod og gode nok til at hjælpe, sådan som samfundet er indrettet i dag, siger forstanderen på Kofoeds Skolen i Aarhus Michael Alber.

Sidste år flyttede i alt omkring 3.000 indbyggere fra Grønland til Danmark og omvendt flyttede omkring 2.300 til Grønland fra blandt andet fra Danmark.