Socialminister benægter forskelsbehandling

Den danske regering forskelsbehandlede ikke Grønland, da den betalte for en undersøgelse af danske børns forhold på børnehjem, men ikke igangsatte en undersøgelse af de grønlandske børn fra 'Eksperimentet'. Det skriver socialministeren i dag som svar til Doris Jakobsen.
28. oktober 2009 07:04

Folketingsmedlem Doris Jakobsen har i dag fået svar på, hvorfor Socialministeriet har bevilliget en million kroner til en undersøgelse af forholdene for danske børnehjemsbørn i 1950’erne, når man ikke vil undersøge en sag om de 22 grønlandske børn som blev tvangsflyttet i 1951.

I et skriftligt spørgsmål til socialministeren spurgte Doris Jakobsen, hvilke ”politiske” og ”etniske” begrundelser den danske regering har for at undersøge det ene og ikke det andet.

I sit svar skriver socialminister Karen Ellemann, at Svendborg Museum har ansøgt om midler til at lave en undersøgelse af forholdene for børnehjemsbørn i perioden 1945-76. Undersøgelsen skal afdække forholdene på 30 børnehjem, blandt andet Drengehjemmet Godhavn, som er blevet beskyldt for at udsætte børnene for vold og bruge dem i medicinske forsøg.

Socialminister Karen Ellemann afviser, at der ligger politiske og etniske begrundelser til grund for at imødekomme den ansøgning.

Med hensyn til de grønlandske børn henviser hun til et svar, som statsministeren tidligere er kommet med, hvor han betegner sagen som en ulykkelig begivenhed, men også som en sag, der hører til et afsluttet kapitel i vores fælles historie.

- Men regeringen hverken kan eller vil stå i vejen for en undersøgelse, som andre måtte ønske at iværksætte, skriver Karen Ellemann.

Tilbage i september måned blev formand for Naalakkersuisut Kuupik Kleist og statsminister Lars Løkke Rasmussen enige om, at Naalakkersuisut kommer med forslag til, hvad der skal foretages i sagen om de 22 grønlandske børn, og at den danske stat vil stå til rådighed og være behjælpelig.