Socialarbejdere må træde til som plejeforældre

Der er mangel på plejeforældre til børn, der af alvorlige årsager ikke kan blive boende hos forældrene i Kommuneqarfik Sermersooq. Problemet er så omfattende, at socialarbejderne i kommunen er nødsaget til at blive midlertidige plejeforældre for børn i akutte tilfælde.
Skrevet af Aviâja Kilime
06. januar 2019 12:41

Stina Sværd er socialmedarbejder i Kommuneqarfik Sermersooq.

Hun har siden 2005 hjulpet til som plejeforælder i akutte tilfælde, og hun har derfor passet mange børn.

Lige nu tager hun sig af et spædbarn, der lige er fyldt en måned.

Da barnet ikke havde plejeforældre at være hos den 21. december, tog Stina Sværd og familien den lille pige ind i pleje.

Og det er usikkert, hvornår hun får rigtige plejeforældre.

- Det er naturligvis utrygt for barnet, for spædbarnets tilknytning til os stiger gradvist, siger Stina Sværd og fortsætter:

- Så det er meget synd at for spædbarnet at hun skal flytte igen hjem til en anden familie. Hun er lige fyldt 1 måned i går.

- Det vil være 4. gang hun flytter, når hun flytter fra os. Det vil vi ellers meget gerne forebygge, siger Stina Sværd.

Der er 71 plejeforældre registreret i Nuuk alene. Men de er ikke længere nok.

- I de tre år jeg har arbejder med plejeforældre, har det aldrig været så slemt som nu. Vores plejeforældre går ingen vegne, men bliver ældre som alle andre. Vi mangler yngre plejeforældre, det vil sige plejeforældre der kan tage småbørn ind. Problemet bliver større, vi er nødt til at gøre noget ved det, siger plejefamiliekonsulent i Kommuneqarfik Sermersooq, Kirstine Knudsen.

Fagchef i socialafdelingen i Kommuneqarfik Sermersooq, Ellen Magnussen uddyber problemet således:

- Desværre har vi lige nu problemer med at finde plejehjem til 6 børn mellem 0-4 år, der er placeret udenfor hjemmet, hvilket er meget beklageligt, siger Ellen Magnussen.

4 børn er placeret midlertidigt i pleje.

- Vi er så vanskeligt stillet, at vi bruger 3 medarbejder fra børne- og familieafdelingen som plejeforældre, så de passer midlertidigt børnene i deres hjem, i stedet for deres daglige arbejde her, siger Ellen Magnussen

Kommuneqarfik Sermersooq bruger 200 mio. kr. årligt på børn, der er placeret udenfor hjemmet.