Snemasser får konsekvenser for får og fåreavlere

Nogle af fårene kan overleve ved at finde mad under sneen. Andre bliver kvalt. En katastrofe, siger fåreavleren.
09. november 2023 12:19

Sneen er væltet ned over Sydgrønland. Altså: Væltet ned. Nogle steder er den en hel meter dyb.

Og det har skabt en helt ny situation. For fåreavlerne er ikke vant til så store mængder sne, og derfor er får og lam nu – bogstaveligt talt – sneet inde på fjeldene. 

Joorut Knudsen er fåreavler på øen Sammisoq nær bygden Qassiarsuk. Han har 400 får. Eller det havde han. For han vurderer, at cirka 50 af dem er gået til i snemasserne. 

- Jeg mener, at det er en katastrofe, siger han til KNR. 

Ikke overblik over døde får endnu

Heldigvis har han også fundet en del af sine dyr, når han kører rundt og leder efter dem på sin snescooter i de store områder bag indhegningerne. 

- Her er der 30. Og jeg kan se op mod 100 rundt omkring her, som jeg skal hente ned, sagde han til KNR i går, imens han spejdede efter uld i det snehvide landsskab. 

- Jeg har heldigvis fundet en del får i god behold.

Fåreavler Joorut Knudsen leder efter sine får. Foto © : Privat

Nogle af fårene kan overleve ved at finde mad under sneen. Andre bliver kvalt. Men præcis hvor mange dyr, der har mistet livet, ved formanden for fåreholderforeningen, Suulut Hansen, ikke. 

- Fåreholderne er stadig ved at samle får, som er sneet inde. De fleste er heldigvis blevet fundet nu, siger han til KNR. 

Normalt ikke sne i november

Normalt begynder det først at sne sent på vinteren i Sydgrønland. Så lige nu er situationen helt ekstraordinær, mener Suulut Hansen. 

- Selv har jeg været heldig, for jeg fik taget mine dyr ind, inden det begyndte at sne. 

Joorut Knudsen, derimod, betaler nu prisen for ikke at have hentet sine dyr ind. Han fortsætter med at lede efter dem, og han har en plan: Hvis han finder dyr i sneen, som ikke er hans, vil han prøve at tage dem med hjem i stalden alligevel. 

Foto © : Mouritz Karlsen
Foto © : Joorut Knudsen