Sne koster kommunale kræfter

Landets kommuner har i år haft ekstra travlt med snerydningen. Og det kan mærkes på budgetterne i kommunerne, at der i år er faldet meget mere sne.
Foto © : KNR
Skrevet af Jaaku Lyberth
31. marts 2017 08:34

I Kommune Kujalleq har man allerede brugt halvdelen af budgettet til sneoprydning. Det fortæller drifttekniker Mikael Olsen, der er ansvarlig for sneoprydning i Nanortalik.

- Budgettet til  sneoprydning i årets tre første måneder i Nanortalik har været 25 procent højere i forhold til sidste år.

Alternative kræfter i brug

Også i Qaasuitsup Kommunia er der faldet massive mængder sne. Særligt februar måned gav store mængder nedbør. Det har betydet, at kommunen har været nødt til at tænke alternativt, da de skulle skaffe folk til snerydningen.

-   Vi har skaffet folk fra job- og vejledningscentrene Majoriaq, og disse er blevet flittigt brugt til sneoprydning,
siger Otto Sandgreen, der er fungerende fagchef i Qaasuitsup Kommunias miljø og anlægsafdeling.

Og det kan mærkes på økonomien i kommunen, at der i år er faldet ekstra meget sne, fortæller Otto Sandgreen.

Hjælp til ældre og handicappede

Kommuneqarfik Sermersooq i Nuuk er de seneste uger blevet ramt af massivt snefald, og det betød, at man var nødt til at oprette et nødberedskab til handicappede og gangbesværede og ældre borgere.

- For tiden er der jo kommet ekstraordinær meget sne, og det kræver en ekstraordinær løsning, siger Lise Lotte Have, der er fagchef i omsorgafdelingen i Kommuneqarfik Sermersooq.

- Vi valgte simpelthen at oprette et nødberedskab, efter det massive snefald, der har været i Nuuk, siger Lise Lotte Have, som samtidig slår fast, at kommunen gør alt for at følge med.

-  Vi har fået henvendelser fra omkring 30 ældre, handicappede og gangbesværede til vores afdeling, siger hun.