Snart slut med landsforvisning af kriminelle

Den lukkede anstalt i Nuuk er kommet et skridt nærmere efter, at kommunalbestyrelsen i Kommuneqarfik Sermersooq i går besluttede, at den skal placeres nord for Jerndumpen i Nuuk.
24. marts 2010 11:45

Dermed kan dømte for de hårdeste lovovertrædelser fra årsskiftet til 2015 se frem til at afsone her til lands. Og ikke som i dag i anstalten ved Herstedvester i Danmark, skriver dr.

- Min reaktion er en stille glæde over, at der nu er taget endnu et skridt i retning mod at realisere det, som vi tror er det rigtige, siger direktør for Det Grønlandske Hus i København Inger Bruun til dr.dk.

Huset sørger for bistandsværger til de 16 grønlandske indsatte, som i øjeblikket sidder i anstalten i Herstedvester - dømt på ubestemt tid til afsoning i Danmark.

I årtier er Grønland og Danmark blevet kritiseret for at bryde menneskerettighederne ved at sende grønlændere til afsoning i Danmark. Udsigten til, at den lukkede anstalt i Grønland er kommet et skridt nærmere, vækker også glæde hos Amnesty International i Danmark, hvor jurist Klaus Hjul beskriver den nuværende praksis således:

- Det vil svare til at danske kriminelle blev sat til at afsone i et hviderussisk fængsel eller et sydamerikansk fængsel, hvor man er taget væk fra sin kultur og væk fra sit miljø. Det er klart en straf i straffen, siger Klaus Hjul.

At kunne afsone hjemme, får en kolossal betydning for grønlændere, mener direktøren for Det Grønlandske Hus i København:

- Hele den følelse af landsforvisning, vil være væk i det øjeblik, man bliver derhjemme. Så er man jo ikke udstødt af sit eget samfund. Hele resocialisering og den langsomme udslusning til samfundet vil jo også være anderledes, når det er hjemme hos én selv end, at man bliver udsluset til Købmagergade, siger Inger Bruun.

Byggemodningen af området, hvor den nye anstalt skal ligge, skønnes at koste i alt 31 millioner kroner. En regning den danske stat, Selvstyret og Kommuneqarfik Sermersooq skal deles om.