Snart bedre og billigere internet

Naalakkersuisut forsøger nu at speede udviklingen omkring et fortsat bedre og billigere internet op - og det skal ske, både de steder, hvor der er mulighed for priskonkurrence , og de steder, hvor der ikke er mulighed for at drive kommerciel televirksomhed.
30. april 2014 09:14

Ifølge naalakkersuisoq for sundhed og infrastruktur, Steen Lynge skal det sikre, at der konkurreres på lige vilkår.

- De steder, hvor der er er mulighed for konkurrence, vil teleselskabernes kamp om kunderne sørge for et øget produktudbud og et konstant pres på priserne til glæde for borgere og erhvervsliv, men det samme sker ikke automatisk på de mindre-befolkede steder, understreger han.

Han henviser til, at dele af internetmarkedet blev liberaliseret tilbage i 2009, og dén udvikling skal udvides med fuld liberalisering i løbet i år. Ligesom det i de kommende år skal undersøges, om det vil være gavnligt og muligt med liberalisering af det lukrative marked for mobiltelefoni.

Steen Lynge oplyser i en pressemeddelelse, at Telestyrelsen fører tilsyn med hele telemarkedet og ligeledes fører kontrol med, at der konkurreres på lige vilkår.

For eksempel er der fastsat regler om en opslitning af TelePost Greenlands regnskab i en detaildel og en engrosdel, således at der kan føres tilsyn med det direkte salg til den almindelige forbruger og salget til andre, private teleudbydere.

- Men der vil være dele af landet, hvor det fortsat ikke vil være muligt at udbyde teletjeneste på forretningsmæssige vilkår. Og derfor kan en yderligere åbning af markedet ikke stå alene, understreger Steen Lynge.

Han siger samtidig, at finansieringen af udbygningen af telenettet på de steder, der ikke er af kommerciel interesse vil komme fra en fælles kasse, som alle teleselskaber skal bidrage solidarisk til.

Målet er at alle borgere her i landet i 2018 skal have adgang til internet-hastigheder på op imod 10 Mbt/s. Det er lidt over en fordobling af det nuværende hastighedsniveau. Samtidig skal 80 procent af borgerne i 2018 have adgang til 30 Mbt/s.