SMS på Inuit

Vil du gerne kunne skrive på Inupiaq på din smart phone. Det spørgsmål stillede to unge alaskanske inuit hinanden. Og nu har de selv givet svaret!
25. januar 2016 04:21

Inupiaq i Alaska har indtil nu ikke kunne sende SMS´er på deres eget sprog via deres smartphones.Inupiaq alfabetet er nemlig anderledes end det almindelige engelske alfabet. Det har 6 bogstaver mere end de normale 28.

To brødre, Grant og Reid Magdanz fra Kotzebue i Alaska syntes, at det var vigtigt at kunne sms´e på deres eget sprog, så de har nu opfundet en ny app, der er let at installere på en Iphone.

Reid Magdanz, den ene af brødrene, udtaler til The Arctic Sounder, at han mener, at det er meget vigtigt for et oprindeligt folks sprog, at blive integreret både i computersystemer såvel som på smartphones.

For hvis man tager et sprog, som ikke bliver brugt så meget og teknisk sidestiller det med andre sprog, så vil sproget blive benyttet langt oftere, siger han.

Han siger desuden, at han er blevet inspireret af grønlænderne, der i forhold til inupiaat, bruger deres eget sprog meget mere i hverdagen og forretningslivet.

Det tog de to brødre omkring 30 timer at fremstille denne nye app med et Inupiaq tastatur. Inupiaq app´en, som de kalder Achagat efter navnet på Inupiaq alfabetet, kan downloades fra app butikken.