Smeltende permafrost giver ujævne landingsbaner

Klimaforandringerne får nu også negative konsekvenser for landets lufthavne. Den optøende permafrost får simpelthen landingsbanerne til at kollapse, skriver Morgenavisen Jyllandsposten i dag.
Skrevet af Mads Lynge
26. september 2013 10:33

De seneste års mange varmerekorder har resulteret i at permafrosten smelter mange steder. Det får flere landingsbaner til at kollapse, som for eksempel i Kangerlussuaq, hvor dele af lufthavnen er ramt af så store huller og ujævnheder, at der er spærret af i enkelte områder, siger Henning Nørregaard Sørensen, projektleder i Mittarfeqarfiit til Jyllands-Posten.

Fænomenet med huller og ujævnheder i asfalten kaldes lunker, og i Kangerlussuaq er problemet så udbredt, at nogle områder simpelthen er lukket af:

- Her kan fly ikke få lov at parkere. Hvis man kører over lunkerne med et fly, vil flyet hoppe og danse, siger Henning Nørregaard Sørensen. Og problemet er endnu større ude på vejene i og omkring Kangerlussuaq, mener han. Vejene er fyldt med buler og huller, og da permafrosten mange steder er forvundet, er flere bygninger i Kangerlussuaq mere eller mindre kollapset.

I Ilulissat kender man også til problemet med den tøende permafrost. Her har man også været nødt til at spærre dele af lufthavnen af. Derudover har man udført dyre reparationer, hvor der er gravet 3,5 til 4 meter ned i grunden og fyldt knuste klippestykker ned i hullerne, så landingsbanen gøres mere fast.

Det er ikke kun i Kangerlussuaq og i Ilulissat, den tøende permafrost giver problemer. Lufthavnen i Qaarsut er også ramt. Her troede man for 14 år siden, da den blev anlagt, at permafrosten ikke ville forsvinde. Men her er permafrosten også ved at tø op.

Lufthavnsmyndighederne overvejer at ty til utraditionelle metoder for at løse problemet. Blandt andet i form af at male landingsbanerne hvide, da farven hvid reflekterer solens stråler, og dermed også varme tilbage til rummet.

Mittarfeqarfiit understreger dog, at den tøende permafrost ikke har medført sikkerhedsproblemer, da landingsbanerne tjekkes dagligt.

Det har denne formiddag ikke været muligt at få en kommentar fra Mittarfeqarfiit. Mittarfeqarfiit driver i øvrigt alt 13 lufthavne i Grønland.