Telepost: Slut med brevomdeling i Upernavik

Den 1. februar bliver posten ikke længere afleveret i postkassen hos borgerne i Upernavik. Telepost stopper nemlig sin postomdeling, fordi mængden af breve er faldende.
Nationaldag. Upernavik, 21. juni 2019
Telepost kommer ikke længere til at omdele post i Upernavik. Foto © : Otto Christiansen
01. november 2019 08:39

- Der har været en udvikling i mange år, hvor breve er blevet meget færre. Jeg kan sige, at fra 2001 til 2018 er de faldet med 65 procent. Derfor har vi besluttet, at vi som forsøg, vil stoppe med postomdelingen i Upernavik, siger chef for post og pakker i Telepost, Nino Fencker.

Han oplyser, at der er omkring 2.000 kilo breve, der årligt går gennem TelePosts posthus i Upernavik. Det er ikke så meget i forhold til brevmængden i resten af Grønland, siger Nino Fencker.

- Hvis man kigger på det over hele Grønland, så er de 190.000 kilo. I forhold til det tal er de omtalte breve derfor meget få.

Det bliver ikke meget anderledes 

Ifølge Nino Fencker bliver det ikke meget anderledes for borgerne i Upernavik, at der ikke skal være omdeling af breve.

- I Upernavik er det normalt at gå ned til posthuset og spørge om der er breve. Derudover bliver det meldt hver gang gennem SMS og e-mail, når der ankommer større breve, siger Nino Fencker.

Han forklarer, at internettet har givet alternative til papirbreve.

- Vi bruger nok alle Facebook, Messenger, SMSer og e-mail, når vi gerne vil enten give besked eller skrive til nogen, vi kender.

Og det gør, at de fleste breve er fra myndighederne.

- De fleste af det, vi omdeler, kommer fra de offentlige arbejdspladser. Private breve fra person til person er næsten helt forsvundne, siger postchefen.

Han gør desuden opmærksom på, at myndighederne vil fra april næste år vil indføre en digital postløsning.

- Dér forventer vi, at breve igen vil blive endnu færre.

Følger udviklingen 

Der er på nuværende tidspunkt, ingen planer om at stoppe for postomdelingen ud over i Upernavik, siger Nino Fencker. Han tilføjer dog

- Vi vil følge udviklingen. Og så må vi vurderer, om vi også skal ansøge om at stoppe postomdelingen i andre byer, siger chef for post og pakker i Telepost Nino Fencker.

Telepost har ansøgt Naalakkersuisut om at stoppe omdelingen af post i Upernavik, og det har Naalakkersuisut godkendt på et møde 18. oktober.