Slædelegenden Ville Siegstad kører sit sidste væddeløb

Kvalifikationsløbet til Avannaata Qimussersui i Ilulissat får historisk islæt, da en legende takker af efter en glorværdig karriere i slædesporet.
Ville Siegstad er æresmedlem af slædekørernes landsforening KNQK. Foto © : KNQK
Skrevet af Noah Mølgaard
13. februar 2024 07:55

Den 78-årige slædekører Ville Siegstad fra Ilulissat har atter tilmeldt sig til kvalifikationsløbet til grønlandsmesterskabet i hundeslædevæddeløb Avannaata Qimussersui.

Slædekørere fra Ilulissat afholder deres kvalifikationsløb 2. marts, hvor dagen bliver speciel for Ville Siegstad.

- Jeg besluttede allerede sidste år at deltage for sidste gang i år. Jeg vil nu realisere den beslutning og deltager for sidste gang, siger Ville Siegstad til KNR.

- Den vigtigste årsag til den beslutning må være min alder. Man har ikke længere styrke som tidligere i min alder, og nogle gange bliver lettere at blive hjemme og slappe af i stedet for at tage ud og køre, siger han. 

Avannaata Qimussersui

16. marts skal kuske konkurrere i det årlige hundeslædevæddeløb i Vestgrønland.

I år er det i Ilulissat.

Avannaata Qimussersua bliver holdt hvert år. Der deltager folk fra Upernavik og ned til Sisimiut.

I år hedder løbet Avannaata Qimussersui. Det bliver holdt hvert tredje år. Der deltager kuske og hunde fra Ittoqqortoormiit, Tasiilaq og Qaanaaq ud over de vestgrønlandske deltagere.

Et tilbageblik fra hans slædestandere til slædekarrieren giver et enestående billede: Ville Siegstad har vundet Avannaata Qimussersua fire gange og har passeret målstregen ved kvalifikationsløbet i Ilulissat utallige gange.

50 lokale løb

Der har tidligere været afholdt mesterskaber for Diskobugten, som Ville Siegstad også har vundet.

Og på spørgsmålet om der er hundeslædevæddeløb, han har specielle minder om, svarer han:

- Jeg tænker ikke tilbage på den måde.

- Jeg tænker mere på, at jeg har deltaget i det lokale løb i llulissat gennem mange år. Nu deltager jeg for 50. gang, og det har været en medvirkende årsag til, at jeg stopper nu, siger Ville Siegstad.

De fem første, der kommer over målstregen ved kvalifikationsløbet i Ilulissat, får retten til at deltage i Avannaata Qimussersui.

Ville Siegstads afskedsløb kan udsættes til 16. marts, hvis han bliver blandt de fem kvalificerede. Han har dog ikke store forventninger i år, fordi et falduheld har betydet en længere pause med træning af hunde.

Han har vundet Avannaata Qimussersua i 1996, 2004, 2009 og 2019. Han er også æresmedlem af slædekørernes landsforening KNQK.