Slædehundene hyler af sult

Et ustadigt vejr og manglende islæg har gjort det vanskeligt for fangerne at skaffe nok foder til de omkring 400-500 hunde i Qaanaaq-området. En forhøjelse af hvalroskvoten ville redde dem fra sultedøden, lyder det fra fangerne.
Skrevet af Louise M. Kleemann
14. november 2011 11:38

Det ser ud til, at den kommende vinter bliver lige så ustadig som sidste år. Den manglende is og det dårlige vejr holder nemlig fangerne fra at skaffe mad til deres hunde, som bliver mere og mere udhungrede.

- Der er kun omkring 12 hvalrosser tilbage før dette års kvote er opfyldt, men det rækker ikke til at mætte alle 400-500 hunde, siger Mads Ole Kristiansen fra KNAPP.

Han foreslår derfor, en forhøjelse af hvalroskvoten, der ligger på 64 for indeværende år.

- For fem år siden frøs havet til is allerede i begyndelsen af november. Det betød, at fangerne havde gode betingelser for at supplere hundefoderet med hellefisk og sæler, fortæller Mads Ole Kristiansen.

Men i år er der lange udsigter til at isen lægger sig i Qaanaaq-området. Og den smule is der har lagt sig, er for lille til at fangerne kan køre ud på fangst.

- Hvis vi skal overholde loven om dyrevelfærd, må vi enten skaffe mere mad på den ene eller anden måde. Alternativet vil være aflivning af de hunde, som bliver hårdest ramt af sult, siger Mads Ole Kristiansen.