Avannaata Qimussersua: Slædehund døde af rottegift

En slædehund er død efter at have spist rottegift. Det konkluderer dyrlæger, og sammenslutningen af slædekørere i Grønland kalder sagen uacceptabel.
- Det er en meget kedelig sag, som vi tager meget alvorligt og som vi helst havde været foruden under mesterskabet, siger Naja Siegstad. Arkivfoto Foto © : KNR
Skrevet af Andreas Wille
29. april 2019 11:22
Versionist Simon Uldum

Endnu en møgsag har ramt årets grønlandsmesterskab i hundeslædeløb, Avannaata Qimussersua.

Nu viser det sig nemlig, at en slædehund er blevet forgiftet med rottegift under løbet og er død. Det fortæller den berørte hundeejer William Jensen fra Saqqaq, og han bliver bakket op af dyrlæger. 

Væddeløbet blev holdt i Qasigiannguit i slutningen af marts. Ifølge William Jensen er hans hund blevet forgiftet med rottegift af en ukendt person dagen før løbet. 

LÆS OGSÅ Vinderen af Avannaata Qimussersua får frataget sin titel

- Det er virkelig hårdt, for jeg havde virkelig glædet mig til løbet. Jeg blev slemt skuffet, da det gik op for mig, hvad der i virkeligheden var sket, siger William Jensen til KNR.

Hunden kunne ikke trække

Da løbet gik i gang kunne den syge slædehund ikke trække. Derfor klippede William Jensen snoren til den kort inde i løbet og kørte videre med resten af hundene. Han endte som nummer 32 ud af 34 i grønlandsmesterskabet.

- Det er virkelig ubehageligt, når man er så passioneret omkring sporten. Som sidste års mester ved Avannaata Qimussersua skulle jeg forsvare min titel. Jeg har arbejdet hårdt for at mine hunde kom i topform, siger han. 

Dyrlæge Sanne Wennerberg har analyseret opkast fra den døde hun, og hun konkluderer, at hunden har indtaget rottegift.

- Jeg har sendt billedet til andre dyrlægekolleger, og de vurderer, at der højst sandsynligt er tale om rottegift, siger Sanne Wennerberg til KNR.

Rottegift.
Foto © : William Jensen
Rottegift. Foto: William Jensen.

 

Formanden for sammenslutningen af slædekørere i Grønland, Naja Siegstad, kalder episoden uacceptabel. Hun kan dog ikke udtale sig yderligere, før sagen er blevet drøftet i hovedbestyrelsen.

- Det er en meget kedelig sag, som vi tager meget alvorligt, og som vi helst havde været foruden ved mesterskabet, siger Naja Siegstad.

Vinder fik frataget titlen

Grønlands Politi oplyser til KNR, at de ikke har kendskab til sagen og derfor ikke kan gå ind i den. I sådanne tilfælde skal hundeejeren selv anmelde sagen, oplyser politiet.

LÆS OGSÅ - Det er dejligt, meget dejligt

En anden møgsag ramte også dette års Avannaata Qimussersua. Løbets vinder fik nemlig frataget sin titel efter en underskriftindsamling, som de andre kørere lavede. Han havde nemlig kørt en genvej på grund af dårlig sigtbarhed, men på trods af det blev han alligevel udråbt som vinder.

En uge efter løbet besluttede hundeslædeorganisationen at fratage ham titlen.