Skyd løs - men husk at rapportere!

Cirka sådan lyder opfordringen fra Naturinstituttet for den kommende jagtsæson.
29. juli 2011 11:52

 Mens der stadig er alt for mange rensdyr i flere af regionerne, er der generelt alt for få fangstindberetninger både om rensdyr og moskusokser. Og det går ud over biologernes arbejde:

- For at kunne forvalte rensdyrbestandene ordentligt, er det vigtigt at vide hvilken fysisk stand dyrene er i i de forskellige områder, og den viden får vi bl.a. ved at folk sender særmeldingsskemaer tilbage til os, forklarer forsker ved Grønlands Naturinstitut, Josephine Nymand.

Derfor beder Naturinstituttet indtrængende jægerne om at indrapportere oplysninger om dyrenes køn, alder, fedttykkelse og hvor dyrene er fanget via det såkaldte særmeldingsskema.

- Det er vigtigt, at vi får de her tilbagemeldinger. Desværre er der jo sket det i løbet af de sidste 10 år, at de er faldet ned til kun cirka 20 procents tilbagemelding, og det er simpelthen for lidt til, at vi kan bruge det til det, vi gerne vil bruge det til, siger Josephine Nymand.

På cirka 10 år er mængden af indberetninger dalet fra omkring 80 procent til de nuværende 20 procent. Hvorfor jægerne er blevet så dårlige til at gøre deres pligt, kan instituttet kun gisne om:

- I begyndelsen, da der var kvoteret fangst, var folk rigtig gode til at melde tilbage. Men det kan godt være, at folk tror, at det ikke betyder noget mere og så har tendens til at glemme det. Men jo flere dyr der er, jo vigtigere er det faktisk at vide, hvordan det går med bestanden, pointerer Josephine Nymand.

Og selvom der de senere år har været åben kvotejagt på rensdyr og moskusokser, har jægeren stadig pligt til at aflevere et særmeldingsskema til den lokale kommune, når jagten er slut.